Sun. Sep 27, 2020
ћирилица /латиница

Амбасадор БиХ у Јапану одао почаст жртвама од атомске бомбе у Нагасакију и Хирошими

Амбасадор Босне и Херцеговине у Јапану, др. Синиша Берјан, положио је цвијеће током званичне Церемоније сјећања на жртве поводом обиљежавања 75. годишњице од пада атомске бомбе у Нагасакију која је усмртила више од 74.000 људи. Церемонија је одржана у недељу (09. августа) у Парку мира у овом јапанском граду.

Овим чином, указана је велика част за представника БиХ, једна од највећих коју један страни дипломата може доживјети у Јапану, обзиром да је амбасадор Берјан, током Церемоније, цвијеће положио у име дипломатског кора, односно свих акредитованих дипломатских мисија у Јапану из 156 земаља свијета. Почаст настрадалима, уз полагање цвијећа, одали су и двадесетак високих званичника Јапана, укључујући јапанског премијера Шинзо Абеа, бројне државне министре, гувернера префектуре и градоначелника Нагасакија.

Поред амбасадора из више земаља свијета, бројних владиних званичника, представника локалних власти и других гостију, Церемонији су присуствовали и неколико преживјелих од атомске бомбе као и изабрани представници потомака настрадалих.

Амбасадор Берјан је, 8. августа, цвијеће положио и на мјесто пада – хипоцентар – атомске бомбе која је експлодирала у ваздуху, 500м изнад Нагасакија.

Претходно, 06. августа, присуствовао је Церемонији мира у Хирошими, јапанском граду који је забиљежен у људској историји као први на који је бачена атомска бомба усмртивши око 140.000 људи, током Другог свјетског рата.

Због пандемије коронавируса, знатно мањи број учесника је присуствовао церемонијама  ове године, уз максимално спроведене заштитне мјере.

Filter 2019