Wed. Sep 30, 2020
ћирилица /латиница

ВОЈКОВИЋИ: Први затвореници стижу у октобру

zatvor

Извор: Независне

У току су обуке за новозапослене у “бх. Алкатразу”, како многи зову Завод за извршавање казнених санкција, притвора и других мјера БиХ у Војковићима, у Источном Сарајеву, потврђено је “Независним новинама”.

“Очекује се да би половином октобра 2020. године требало да почне премјештање у Завод затвореника и притвореника који извршавају казнене санкције у ентитетским заводима, а које је изрекао Суд Босне и Херцеговине”, рекли су нам из Министарства правде БиХ.

Kако додају, премјештање затвореника и притвореника биће спроведено у складу с планом Завода те материјално-финансијским средствима стављеним на располагање Заводу.

Након што је завршено кадровско попуњавање планираних радних мјеста, овај затвор званично је недавно почео с радом.

“Завод за извршавање казнених санкција, притвора и других мјера је најсигурнија затворска установа у регији, у којем ће казну служити најтежи преступници у свим облицима криминала”, истакли су из Министарства правде БиХ у изјави за “Независне новине”.

Подсјетимо, Јосип Грубеша, министар правде БиХ, и Јохан Затлер, шеф делегације Европске уније и специјални представник Европске уније, 22. јула су пресјекли свечану врпцу и званично отворили овај затвор.

Kако је приликом отварања речено, динамика премјештања у Завод затвореника и притвореника који извршавају кривичне санкције у ентитетским заводима вршиће се сукцесивно, како би се омогућило новом особљу, али и затвореницима да се адаптирају на нови затвор.

У питању је грађевина која се простире на 24.000 квадратних метара, капацитета 350 ћелија за затворена и притворена лица.

Објекат је, како увјеравају надлежни, опремљен у потпуности према европским стандардима, те је уграђена високософистицирана опрема која задовољава услове затвора високог степена сигурности.

Kамен темељац за овај затвор постављен је 2006. године. Озбиљнији радови на изградњи затвора почели су тек 2014. године, а рок за изградњу био је 24 мјесеца, али посао није завршен до краја 2016.

По систематизацији, судећи према подацима који су раније објављени, у затвору ће бити запослено око 280 радника. Свака ћелија, у којој ће бити смјештен по један затвореник, како се наводи, површине је 12 метара квадратних.

Filter 2019