Sun. Sep 27, 2020
ћирилица /latinica

Grad Istočno Sarajevo stipendiraće pet brucoša Poljoprivrednog fakulteta

Izvor: Grad Istočno Sarajevo

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i v.d. dekana Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Tatjana Krajišnik potpisali su danas sporazum o poslovnoj saradnji, kojim je predviđeno sufinansiranje troškova studiranja za pet studenata iz Republike Srpske koji upišu prvu godinu studija na ovom fakultetu (studijski program Poljoprivreda).Sporazum je potpisan s ciljem podsticaja, promocije i realizacije upisne politike na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Vuković je rekao da Gradska uprava Istočnog Sarajeva na ovaj način želi da pomogne Poljoprivrednom fakultetu u vezi sa upisnom politikom za studenate prve godine studijskog programa Poljoprivreda u Istočnom Sarajevu, jer broj upisanih nije u skladu sa željenim kvotama.

„Moram da pohvalim aktivnosti Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali i svih fakulteta i dekana, koji su shvatili da je potrebno ulaganje dodatne energije, ali i novca, kako bi se privukao veći broj brucoša iz istočnog dijela Republike Srpske i šire. Grad Istočno Sarajevo se pridružuje tim aktivnostima, što smo činili i u ranijem periodu“, naglasio je Vuković, podsjetivši da je Gradska uprava pomagala i Elektrotehničkom fakultetu u nastojanjima da stimuliše što veći broj studenata da upišu taj fakultet, te da su određene aktivnosti sprovodili i drugi fakulteti.

Vuković je istakao da će Gradska uprava Istočno Sarajevo i dalje pružati podršku svim fakultetima, jer je očigledano da se, kako je rekao, treba boriti za studente.

„Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu ‘stanuje’ znanje, a mi smo, kao lokalna zajednica, ali i cijela Republika Srpska, dužni da promovišemo javni univerzitet i sve što imamo na ovom prostoru“, naglasio je Vuković.

V.d. dekana Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Tatjana Krajišnik rekla je da je današnjim sporazumom samo formalizovana dugogodišnja saradnja Grada Istočno Sarajevo i tog fakulteta.

„Ovaj put akcenat je stavljen na upisnu politiku, na način da će Gradska uprava stipendirati pet brucoša koji žele da studiraju na studijskom programu Poljoprivreda, pod uslovom da studiraju u sjedištu fakulteta, a bez obzira na mjesto prebivališta“, rekla je Krajišnik, te dodala da će ovo biti prilika i da studenti koji nisu u mogućnosti da izdvoje sredstva za studije, upišu ovaj fakultet.

V.d. dekana Poljoprivrednog fakulteta zahvalila je Gradskoj upravi Istočno Sarajevo, gradonačelniku i njegovom timu, što su prepoznali ono što je goruće pitanje na fakultetu, a to je manji broj upisanih studenata.

„U prvom upisnom roku na studijom programu Poljoprivreda koji se izvodi u Istočnom Sarajevu i Bijeljini bilo je oko 20 kandidata, a imamo i studijski program Šumarstvo koji se izvodi u Vlasenici, gdje je bilo desetak kandidata, što je sve ispod kvote“, rekla je Krajišnik.

Tema današnjeg sastanka bio je i zaključak Skupštine grada Istočno Sarajevo o zaustavljanju aktivnosti u vezi sa osnivanjem studijskog programa Agromediteranska proizvodnja u Trebinju, koje su pokrenuli Poljoprivredni fakultet u Banjoj Luci i Gradska uprava Trebinja.

Vuković je ponovio da se gradska vlast protivi takvim inicijativama i pokušajima da jedan javni univerzitet „zadire“ u teritoriju drugog univerziteta, ali i nastojanjima da se bilo koji studijski program formira van sjedišta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Razgovarano je i o saradnji Poljoprivrednog fakulteta sa Agrarnim fondom Istočnog Sarajeva, a današnjem sastanku prisustvovala je direktor Agrarnog fonda Ivana Novaković.

Filter 2019