Sun. Sep 27, 2020
ћирилица /latinica

Istočno Novo Sarajevo: Povećanje budžeta, investicije se nastavljaju

Autor: FILTER/ M.K.

Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo usvojili su danas Nacrt rebalansa ovogodišnjeg budžeta od 17 110 000 KM. To je za 5,5 miliona više u odnosu na planirani budžet za ovu godinu.

Govoreći o rebalansu budžeta, Ljubiša Ćosić, načelnik opštine informisao je odbornike da ostaje dio koji se odnosi na 2 000 000 KM, oko kojih je potrebno da se usaglase sa Vladom RS, jer su ta sredstva “predviđena kao njen finansijski doprinos”. Sve ostalo je u potpunosti utemljeno i opravdano, rekao je načelnik opštine i medijima nakon završetka sjednice.

“Svi kapitalni projekti se izvršavaju. Juče je završeno asfaltiranje drugog sloja Dečanske ulice, sada počinje njeno uređenje. Radovi u parku idu svojim tokom, u Ulici cara Dušana idu svojim tokom, kao i na Tvrdimićima; unutrašnje radovi na sportskoj dvorani, te završetak trga očekujemo vrlo brzo”, rekao je Ćosić.

Milan Kovačević, koji je bio jedini odbornik iz opozicije na današnjoj sjednici, nije glasao za Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu jer smatra da je nerealan i ambiciozan.

„Mislim da to ide na bazi pretpostavke da će Vlada Republike Srpske da uplati određena sredstava u iznosu od nekoliko miliona, što i piše u ovoj odluci koju smo dobili u skupštinskim materijalima i ponavljam to je jako nerealno“, naveo je Kovačević.

Govoreći o pomoći privredi u saniranju posljednica izazvanih epidemijom virusa korona, Ćosić je potvrdio da je u toku evaluacija pristiglih prijava privrednih subjekata.U ovoj godini za te namjene biće izdvojeno između 120 i 150 000 KM.

Uprkos aktuelnom stanju koje je uticalo i utiče na obim privrednih aktivnosti, investicije se nastavljaju.

“Još nijedan investitor nas nije obavijestio da će zaustaviti gradnju poslovnog ili stambenog objekta, a čak su se pojavili i novi. Očekujemo u septembru ili oktobru da „KV tim“, preduzeće sa 70 inženjera pređe iz Sarajeva u Istočno Sarajevo. Grade poslovnu zgradu, preduzeće koje posluje u 90 zemalja svijeta“, rekao je Ćosić.

Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila je zaključak da na sljedećoj sjednici odbornici na prijedlog načelnika definišu prijedlog projekata koje će dostaviti Skupštini grada Istočno Sarajevu sa zahtjevom da se finansiraju iz novog kreditnog zaduženja koje su odbornici gradske skupštine juče usvojili.

Filter 2019