Wed. Sep 30, 2020
ћирилица /латиница

Расправа о кредиту од три милиона: Како су бирани пројекти?

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.

Већином гласова у Скупштини града Источно Сарајево усвојена је одлука о кредитном задужењу Града у износу од 3 000 000 KМ. Планирано је да се средства искористе за санирање посљедица изазваних вирусом корона, као и реализацију капиталних пројеката.

За субвенцију правним лицима за трошак комуналне таксе у периоду забране рада планирано је 200 000 KМ, за помоћ хотелима и мотелима погођеним потпуном обуставом рада за вријеме ванредне ситуације и ванредног стања предвиђено је 300 000 KМ, док је за набавку термовизијских камера за здравствене установе предвиђено 50 000 KМ.
За набавку специјализованог возила за Територијалну ватрогасну јединицу предвиђено је 350 000 KМ, а за вањско уређење око зграде Градске управе 100 000 KМ. За набавку опреме за земаљско емитовање за потребе ИС радија предвиђено је 70 000 KМ.
Остатак од 1 930 000 KМ намијењен је реализацији капиталних пројеката у свих шест градских општина.

ТРНОВО

 • Јавна расвјета на Јахорини 200 000 KМ
  ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО
 • Завршетак објекта галерије „Kућански“ 350 000 KМ
  ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД
 • Изградња објекта пијаце на подручју Бруса 230 000 KМ
  ИСТОЧНА ИЛИЏА
 • Изградња улице на споју МЗ Младичко поље и МЗ Kула – куповина земљишта 60 000 KМ
 • Изградња спортских игралишта у мјесним заједницама 200 000 KМ
 • Изградња паркинга на Добрињи 1 (Улива Српских Владара) 60 000 KМ
 • Изградња кишног колектора у насељу Павловац 50 000 KМ
 • Изградња јавне расвјете у МЗ Младичко поље 30 000 KМ
  СОKОЛАЦ
 • Израда главног пројекта Градске куће Соколац и рјешавање дијела имовинских односа 350 000 KМ
  ПАЛЕ
 • Асфалтирање пута Kриваче – Повдитез 150 000 KМ
 • Израда идејног рјешења и главног пројекта фискултурне сале ОШ „Пале“ 150 000 KМ
 • Изградња дјечјих паркова и теретана на отвореном 210 000 KМ

Сједници су присуствовали и начелници општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, који су се обратили одборницима.

Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево, уједно и предсједник градског одбора СНСД-а тврди да није добро да се град по други пут у једном мандату задужује. Подсјетио је на претходни кредит из кога су финансирани капитални пројекти у свим општинама. Тврди да је била присутна пракса неравномјерног односа према општинама.
„Није добро да се на основу телефонских разговора обавјештавају начелници општина о пројектима који ће се кандидовати на територији тих општина. Није добро јер ћу ја сутра на сједници СО Источно Ново Сарајево предложити став Скупштине општине о ономе што се односи на нашу општину. Сигуран сам да и Трново и Пале имају шта да кажу јер се овдје ради о политички мотивисаном кредиту“, навео је Ћосић.

Додаје да је доказ за то начин пласирања средстава из претходног кредита.
„У неким општинама се кредитна средства пласирају директно општинама, пребацују на рачуне а другим општинама се проводе тендерске процедуре покушавајући остварити ниво сарадње…што и треба да буде. Имамо два аршина која су се примјењивала у првом кредитном задужењу и сигурно ће се примијенити и у другом.“

Начелник Источног Новог Сарајева, упитан колико је општина консултована о пројектима који се требају финансирати из градског кредита, тврди да је недавно у неформалном разговору са представницима СДС-а указао да СНСД неће подржати овакав начин избора пројеката, те да је имао један телефонски позив и да је то све од консултација.

Ненад Вуковић, градоначелник Источног Сарајева, упитан да прокоментарише Ћосићеве наводе, као и да каже на основу којих критеријума су изабрани пројекти у општинама, одговара „да ће вријеме показати ко говори истину и ко је у праву“. Без детаљнијег појашњења, умјесто конкретног одговора, говорио је о приједлозима које је изнио пред скупштином.

„Ви сте свједоци да сам ја понудио да измијенимо програм капиталних улагања и да измијенимо одлуку о задужењу, да направимо паузу и да се договоримо. То је одбијено и то је показатељ да се овдје жели проблем. Ја не желим проблем, показао сам да имам способност да превазиђем политичке разлике и да сарађујем“, рекао је Вуковић.

Упитан да прокоментарише наводе да је Град при реализацији претходног кредита , како то наводе у СНСД-у, „у неким општинама директно пласирао средства на рачун општина, а другим општинама проводио тендерске процедуре“, Вуковић наводи:

„Не могу да прихватим такве врсте квалификација. Са том општином имамо писмену коресподенцију о начину реализације пројекта на тој општини.“

Одборницима се обратио и Маринко Божовић, начелник Источне Илиџе. Истакао је да је добро што Град има могућност да помогле општинама и да финансира инфраструктурне пројекте. Позива на додатна усаглаавања, ако се за тим укаже потреба.
„Сигурно да треба додатно разрадити уколико постоје неки проблеми са неком од локалних заједница. Радује ме да ће становници Источне Илиџе добити неколико значајних пројеката“, рекао је Божовић.

Расправа је завршена тако што је скупштинска већина (16 одборника) гласала за кредит од три милиона марака.

Filter 2019