Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /латиница

ЦИК у проблему због препуног складишта-избори и даље упитни

Извор: Независне/У.Вукић

Централна изборна комисија БиХ поново је у проблему који пријети да угрози одржавање локалних избора, и то из разлога што нема гдје да складишти изборни материјал јер им је Тужилаштво БиХ још раније наредило да не смију уништити 123 тоне изборног материјала с општих избора 2018. године.

Наиме, Тужилаштво БиХ обавијестило је Централну изборну комисију БиХ да мора да чува комплетан материјал од општих избора јер може бити предмет истраге. Тај материјал тренутно се налази у складишту које ЦИK изнајмљује од једне приватне особе, а које је, како кажу у ЦИK, пуно.

“Јуче сам био у том складишту и ми имамо један велики проблем. Наше складиште је препуно и тамо не може стати више ни кутија, ниједан гласачки листић. Ми смо већ у проблему. То складиште морамо испразнити да бисмо могли примити изборни материјал који већ треба да почне стизати и не знам како ћемо ријешити тај проблем”, рекао је током сједнице ЦИK-а одржане у четвртак Јован Kалаба, члан Централне изборне комисије БиХ.

Због овог проблема Централна изборна комисија БиХ послала је допис Тужилаштву БиХ којим траже хитан састанак са Горданом Тадић, главним тужиоцем Тужилаштва БиХ, или неким кога она овласти, како би се пронашло рјешење јер уколико остане садашња ситуација од избора 2020. године неће бити ништа. У ЦИK-у предлажу или да Тужилаштво БиХ преузме комплетан материјал или да достави информације о конкретном материјалу који се треба сачувати, а не да се чува све. У овом тренутку у Централној изборној комисији БиХ немају новац потребан за изнајмљивање новог складишта, нити има времена за процедуру изнајмљивања с обзиром на то да је неопходно расписивање тендера, али и одређено унутрашње опремање тог простора за складиштење изборног материјала.

Иначе, највећи дио овог материјала односи се на гласачке листиће који се према интерним актима Централне изборне комисије БиХ уништавају након годину дана, и то управо из разлога да се ослободи простор за нови гласачки материјал.

“Ми са складиштем које је претрпано не можемо да проведемо локалне изборе. Допис Тужилаштва БиХ је да чувамо све јер све може бити предмет истраге. Спремни смо да чувамо сав материјал који детектује Тужилаштво БиХ, а у случају да је сав изборни материјал предмет истраге, добровољно га уступамо Тужилаштву БиХ, свих 123 тоне, па нека га депонују у Тужилаштву БиХ”, рекао је Жељко Бакалар, предсједник Централне изборне комисије БиХ, наглашавајући да складиште није у функцији за спровођење избора 2020. године све док се не ријеши проблем са старим изборним материјалом.

У петак смо покушали добити одговор и од Тужилаштва БиХ због чега су наредили да се чува комплетан изборни материјал и да ли су евентуално спремни да га они преузму, међутим на постављена питања нисмо добили одговор.

Осим проблема складиштења, Централна изборна комисија БиХ има проблем и са недавно завршеним тендером, на којем је као најповољнијег понуђача за штампање гласачких листића изабрала фирму “Унионинвестпластика” из Сарајева. На ову одлуку ЦИK-а се жалио конзорцијум понуђача на челу с бањалучком фирмом “Атлантик бб”, која је у тој жалби навела да изабрана фирма нема капацитет за тај посао, а коначну ријеч о свему даће Kанцеларија за разматрање жалби Босне и Херцеговине.

Filter 2019