Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /латиница

Правилник о употреби дронова: За управљање потребан испит

Извор: Независне новине

У “Службеном гласнику БиХ” објављен је правилник којим се уређује употреба дронова у БиХ и на овај начин је регулисана употреба летјелица које су постале веома популарне у посљедњих неколико година, а које су се користиле, практично, без икаквих правила.

Правилником о условима за извођење летачких операција дроновима, како је његов пуни назив и који је сачинила Дирекција за цивилно ваздухопловство (БХДЦА), дронови су категоризовани, регулисано је гдје и када се могу користити, а власници ће бити уписани у евиденцију и мораће положити испит за управљање дроном, преноси “Мондо”.

У Правилнику пише да се односи на дронове до 25 килограма тежине и не примјењује се на летјелице које користе државни органи (војска, полиција, служба трагања и спашавања, царина, безбједносно-обавјештајне службе и слично), осим што ће и они морати уписати дронове у евиденцију.

Такође, одредбе Правилника се не примјењују на дронове чија је максимална маса при полијетању мања или једнака 248 грама (0,248 кг), као и на летење дронова унутар затворених објеката.

Власник дрона (физичко или правно лице), који има пребивалиште или је регистрован на територији БиХ, мораће лично поднијети захтјев на прописаном обрасцу за упис у евиденцију дрона, а за сваки дрон који се упише у евиденцију, БХДЦА додјељује евиденцијску ознаку.

Упис ће се морати продужити сваке три године. Занимљиво је да ће оператор дрона морати посједовати потврду о познавању зракопловних прописа за оператора дрона, а потврда ће се стицати полагањем испита и провјером познавања правила летења и прописа из области ваздухопловства и прописа о дроновима. Власници ће морати имати полису осигурања за дрон.

Filter 2019