Wed. Jan 27, 2021
ћирилица /латиница

Основна школа “Пале” прва школа у РС са метеоролошком станицом

Aутор: ФИЛТЕР/ В.Ч

Од данас је у функцији метеоролошка станица смјештена у дворишту ОШ “Пале”. Метеоролошку станицу су поклонили наши сународници из Чикага, а фирма “Метеос” из Београда учествовала је у постављању и монтирању станице.

Ова метеоролошка станица ће бити укључена у рад Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске.

“Пале су коначно, након скоро 30 година, добиле своју метеоролошку станицу. Станица је врло модерна и већ данас је у функцији. Користиће свим грађанима општине Пале, као и нашим ученицима који су у географској и метеоролошкој секцији. Желим да се захвалим нашим донаторима из Чикага и фирми ”Метеос” који су послали своје људе да поставе станицу. Метеоролошки подаци ће бити приказани свакодневно на шеталишту, тачније испред поште. Метеоролошка секција у нашој школи постоји већ годину дана и ученици ће свакодневно очитавати податке, прогнозирати вријеме и бити наши мали метеоролози”, рекао је Александар Рајић, директор ОШ ”Пале”

“Захваљујући донаторима из Чикага, то су наши људи са ових простора, добили смо ту метеоролошку станицу. Општина Пале је помогла инсталацију станице. Драго ми је што је станица у дворишту школе јер ће дјеца имати могућност да се баве тиме, а ми ћемо добијати важне податке. Станица може да даје све податке осим висине снијега, али све остало попут влажности ваздуха, количина падавина, загађеност ће користити нашим предузећима као и туристичкој организацији”, рекао је Бошко Југовић, начелник општине Пале.

Filter 2019