Mon. Jan 25, 2021
ћирилица /латиница

На данашњи дан прије 110 година проглашена Краљевина Црна Гора

Аутор: Душан Бабац

Данас је Велика Госпојина. На данашњи дан прије тачно 110 година проглашена је Краљевина Црна Гора. Тако је поред једне краљевине у Српском Подунављу створена и једна у Српском Поморју као једно још више јемство за опстанак и бољу будућност Српскога Племена. Историја се понавља, после оморине увијек мора да падне, да освјежи.

Господо Народни Посланици!


Свјестан славне улоге ових наших страна у Историји Српскога Народа за вријеме моћних Краљева и Господара негдашње Зете, колијевке славнијех Немањића; и свијестан доцније улоге наше Отаџбине, Ја одобравам предлог Народне Скупштине, да се обнови старо Краљевско достојанство Мојој држави: одобравам тим прије, што видим у жељи Представништва Мога драгога народа будну свијест наше прошлости; а народ који има лијепу прошлост и који је прожет и одушевљен свијешћу своје прошлости, тај народ може с поуздањем гледати у све бољу и сјајнију будућност.


Та будна свијест драгога Ми народа, као што је водила његове синове по крвавим бојиштима, тако је Мене пратила и потпомагала у мом раду за унутрашњи препород Црне Горе; и Ја у овом свечаном часу, са очинским задовољством и поносом признајем, да је заслуга Мога народа у истој мјери колико и Моја, што је Црна Гора под заштитом Свемогућега Бога и братске нам Русије, заузела мјесто међу културним државама.


Господо Народни Посланици!


Имајући народ тако способан за просвјету и државни живот, тако готов да уложи све своје силе за част и углед своје Отаџбине, и тако одан Мени и Моме Дому, што је све скупадопринијело значају и угледу, који данас ужива црна Гора у свијету, Ја примам Краљевско достојанство, које проширеној Црној Гори припада по историјском праву и по њеним сопственим заслугама, будући тврдо убијеђен, да ће све Велесиле са благовољењем, поздравити поред једне Краљевине у Српском Подунављу, ову другу у Српском Поморју, као једну залогу више за културни напредак и мир на овој граници између Истока и Запада, а Словенство и сви Срби као једно још више јемство за опстанак и бољу будућност Српскога Племена.


Нека Свемогући Бог благослови ово наше дјело!


Нека живи и све више напредује мила наша Отаџбина Црна Гора!

Filter 2019