Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /латиница

Нацрте буџета усвајаће стара, а приједлоге нова већина

Извор: Глас Српске

Због одлуке Централне изборне комисије да изборе помјери за 15. новембар у већини локалних заједница у Републици Српској нацрте буџета за 2021. годину усвајаће стара, а приједлоге буџета нова скупштинска већина, а према неким најавама поједине општине ће у нову годину ући са привременим финансирањем.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да ће актуелни сазив Скупштине града након 15. новембра, прије конституисања нове већине, највјероватније донијети одлуку о привременом финансирању.

– Како вријеме одмиче, то се чини као једина могућа опција. Због касног термина одржавања избора, тешко је очекивати да ће скупштинска већина бити конституисана до Нове године, и ту причам о оним општинама гдје неће бити неизвјестан резултат. Наредних дана ћемо још размишљати, али реална је опција да одржимо још једну сједницу Скупштине након избора како бисмо донијели одлуку о привременом финансирању, јер функционисање града не смије да стане. По конституисању новог сазива, приступиће се изради буџета за 2021. годину – казао је Радојичић.

Начелник Источног Новог Сарајева и предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић истиче да по Закону о буџетском систему општине и градови до 15. новембра Министарству финансија морају доставити нацрте буџета, те да актуелне већине могу донијети такав акт.

– Иако је логично да нова власт, предвођена новим градоначелником и скупштинском већином, усвоји буџет за наредну годину, ја ипак не видим препреку и потребу да се иде на привремено финансирање, ако постоји могућност да се усвоји нацрт, односно приједлог буџета. Свакако, биће незгодно, јер новоизабрани представници ће ступити на власт тек око 18. децембра, када ће бити пробијени рокови за усвајање буџета. Али, буџет је материја која флуктуира, која се креће, тако да не видим проблем да нови начелници и скупштинске већине усвоје ребалансе – рекао је Ћосић.

Он додаје да се на нивоу Савеза није разговарало о овој теми, јер је тешко постићи јединствен став због тога што свака администрација одлучује да ли ће засједати након избора.

– То није пракса, али ми имамо на то право, а сада ћемо бити у једну руку принуђени на тај корак. Сви буџети су погођени епидемијом вируса корона и привремено финансирање не доприноси финансијском опоравку – нагласио је Ћосић.

Привремено финансирање је авантура у коју се мало ко може упустити, сматра градоначелник Добоја Борис Јеринић и истиче да ће добојска Скупштина изгласати нацрт буџета за 2021. до 15. новембра, док ће новоизабрана скупштинска већина усвојити приједлог буџета.

– Ми очекујемо убједљиву побједу у Добоју и нећемо имати проблема са доношењем тог акта. Не желимо да се упуштамо ни у какве авантуре и због нормалног функционисања града у законски предвиђеном року имаћемо буџет за наредну годину – искључив је Јеринић.

Бројне перипетије са усвајањима буџета локалних заједница још су један доказ да се Централна изборна комисија водила политичким, а не логичним мотивима када је донијела одлуку о помјерању избора.

– Незаконитим помјерањем избора ЦИК је угрозио функционисање многих општина и градова – рекао је Борис Јеринић.

Filter 2019