Tue. Sep 29, 2020
ћирилица /latinica

KULIĆ: Veliki skok na svjetskoj listi vjetar u leđa

Izvor: Glas Srpske

Skok za 513 mjesta na “Vebometriks” rang-listi u razmaku od šest mjeseci dao nam je vjetar u leđa da u narednom periodu još više unaprijedimo svoje aktivnosti kako bismo se u januaru sljedeće godine pomjerili za isto, ako ne i više mjesta.

Rekao je to u intervjuu za “Glas Srpske” rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić i dodao da su u odnosu na podatke iz jula prošle godine ostvarili napredak od 758 mjesta.

Šta za Univerzitet znači napredak na toj svjetskoj listi?

KULIĆ: Ova do sada najbolja pozicija Univerziteta nesumnjivo predstavlja potvrdu kvaliteta, rada i zalaganja na svim nivoima u proteklom periodu, a napredak je utoliko značajniji ako se uzme u obzir da je ovo rangiranje obuhvatilo 30.000 univerziteta iz više od 200 zemalja.

Koji su to koraci koje je Univerzitet u proteklom periodu preduzeo da bi ostvario ovaj rezultat?

KULIĆ: “Vebometriks” lista za vrednovanje koristi četiri kriterijuma, a to su prisutnost, vidljivost, transparentnost (otvorenost) i izvrsnost u naučno-istraživačkom radu. Pored toga što je Univerzitet u Istočnom Sarajevu povećao svoju internetsku prisutnost i vidljivost, napredak na listi je u velikoj mjeri rezultat porasta citiranosti istraživača i naučnih radova istraživača Univerziteta. Povećanje citiranosti naših istraživača na “Google Scholar”-u, kao i pojava Univerziteta na “SCImago” listi, koje “Vebometriks” uzima kao izvor za rangiranje, zasigurno je uticalo na porast u kategoriji naučne otvorenosti i izvrsnosti. Takođe, na Univerzitetu i svim organizacionim jedinicama urađene su određene promjene u cilju usklađivanja sa kriterijumima vrednovanja ove liste.

Da bi se u narednom periodu postigao još bolji rezultat po ovom pitanju, šta je planiramo da se uradi?

KULIĆ: Pozitivni trend treba zadržati i to nije lak zadatak. Ulaganje u kvalitet i razvoj Univerziteta i svih organizacionih jedinica su naša misija ka povećanju vidljivosti i prepoznatljivosti u internacionalnim akademskim okvirima i podizanju mjesta na svjetskim rang-listama. U tom smislu i novi Zakon o visokom obrazovanju pruža podršku i stimuliše naučnoistraživačku produkciju i pojavljivanje u relevantnim publikacijama koje se uzimaju u obzir u ovakvim procesima rangiranja.

U slučaju da epidemiološka situacija u oktobru ne bude ništa povoljnija, da li će nastava na daljinu i dalje biti jedna od opcija?

KULIĆ: Profesori i studenti su u vanrednim okolnostima, izazvanimpandemijom korona virusa, izuzetno dobro prihvatili proces izvođenjanastave na daljinu. Ako bi se ovakav vid nastave nastavio upražnjavati i uakademskoj 2020/21. godini, pratićemo instrukcije Vlade RS i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i na najbolji način odgovoriti novim izazovima. U dogovoru sa ministrom Srđanom Rajčevićem, dva javna univerziteta u Srpskoj su formirala komisiju od po tri člana koji imaju zadatak da sagledaju tehničke mogućnosti i da predlože jedinstvenu platformu za onlajn nastavu.

U avgustu počinje drugi upisni rok za brucoše. Kakva su Vaša očekivanja?

KULIĆ: U drugom upisnom roku očekujemo oko tri stotine kandidata, s obzirom na trend upisa prethodnih godina. Za buduće brucoše na 17 organizacionih jedinica ostalo je 932 mjesta na budžetu. Bitno je napomenuti da su Vlada RS i resorno ministarstvo obezbijedili besplatno školovanje za sve studente koji budu vrijedno radili tokom školovanja.

Filter 2019