Wed. Sep 30, 2020
ћирилица /latinica

Asocijacija “Stvaraoci RS”: Podršku zamijenila haranga protiv nas

Izvor: Nezavisne

Asocijacija Stvaraoci Republike Srpske, nakon što su pojedine stranke povukle podršku sa zajedničkog sporazuma da se prvim poslanicima Republike Srpske isplati novčana naknada, danas je saopštila da je tu podršku zamijenila orkestrirana haranga protiv Stvaralaca Republike Srpske.

– Haranga je dostigla takav nivo gdje se čak negira da je Republika Srpska stvorena 9. januara i da su je proglasili prvi poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske. Uporno, zbog neiskrenog pristupa, krivotvori se istorija i iznosi tvrdnja da je Republika Srpska stvorena u ratu. Naš zahtjev je, poslije dužeg vremena stvorio politički konsenzus, ali odstupanjem nekih stranaka ponovo smo tamo gdje smo bili, u svađi koja je prerasla u mržnju – saopšteno je iz Asocijacije.

Stvaraoci će zahtijevati da se o pitanju prvih poslanika raspravlja kad se, i ako se za to ponovo postigne konsenzus svih parlamentarnih političkih stranaka.

– Ako konsenzus ne bude postignut, obratićemo se nadležnom sudu da arbitrira kada je i ko je stvorio Republiku Srpsku. Tražićemo da nam se da odgovor da li je, i ako jeste ko je, ukinuo naše pravo na naknadu po važećem zakonu iz 1996. godine. Oni koji bi nam uskratili pravo da se ne zovemo Stvaraoci lek im je da se obrate nekom sudskom arbitru koji će im tu njihovu tezu potvrditi – naveli su u saopštenju.

Podsjetili su da su po zakonu i zaključku NSRS iz 1996. godine poslanici izjednačeni sa borcima, ali, kako kažu, u proteklih 23 godine nisu primili nikakvu naknadu, čak ni onu za ordenje koje su u ratu dobili.

– Da bi se neisplaćena naknada isplatila vlada treba da taj iznos valorizuje. Nismo vjerovali da je po nekome greh što smo predložili da se valorizacija isplati prema primanjima aktuelnih poslanika, na koje nemamo prigovor – smatraju u Asocijaciji stvaraoca.

Oni odbijaju optužbe da su nekoga obmanuli i doveli u zabludu da da svoju podršku.

– Mi nismo od potpisnika tražili odluku, jer potpisnici za to nisu nadležni, nego podršku da se po važećem Zakonu reši pitanje prvih poslanika a da vlada za neisplaćenu naknadu nađe način valorizacije. Jedan od predloga je bio da se valorizacija veže za borce i aktuelne poslanike s tim da bi se taj iznos isplatio u vremenu od 20 godina.  Svesni smo da je namera da se napravi raskol između Stvaralaca, aktuelnih poslanika i boraca, ali mi u tom raskolu nećemo učestvovati. Samo ćemo se braniti od zlonamernih i pogrešno informisanih pojedinaca koji nisu svesni da je i danas, kao i nekada, teško braniti Republiku Srpsku. Ko to ne vidi u velikoj je zabludi – saoštili su iz ASRS.

Filter 2019