Tue. Sep 29, 2020
ћирилица /латиница

Асоцијација “Ствараоци РС”: Подршку замијенила харанга против нас

Извор: Независне

Асоцијација Ствараоци Републике Српске, након што су поједине странке повукле подршку са заједничког споразума да се првим посланицима Републике Српске исплати новчана накнада, данас је саопштила да је ту подршку замијенила оркестрирана харанга против Стваралаца Републике Српске.

– Харанга је достигла такав ниво гдје се чак негира да је Република Српска створена 9. јануара и да су је прогласили први посланици Народне Скупштине Републике Српске. Упорно, због неискреног приступа, кривотвори се историја и износи тврдња да је Република Српска створена у рату. Наш захтјев је, послије дужег времена створио политички консензус, али одступањем неких странака поново смо тамо гдје смо били, у свађи која је прерасла у мржњу – саопштено је из Асоцијације.

Ствараоци ће захтијевати да се о питању првих посланика расправља кад се, и ако се за то поново постигне консензус свих парламентарних политичких странака.

– Ако консензус не буде постигнут, обратићемо се надлежном суду да арбитрира када је и ко је створио Републику Српску. Тражићемо да нам се да одговор да ли је, и ако јесте ко је, укинуо наше право на накнаду по важећем закону из 1996. године. Они који би нам ускратили право да се не зовемо Ствараоци лек им је да се обрате неком судском арбитру који ће им ту њихову тезу потврдити – навели су у саопштењу.

Подсјетили су да су по закону и закључку НСРС из 1996. године посланици изједначени са борцима, али, како кажу, у протеклих 23 године нису примили никакву накнаду, чак ни ону за ордење које су у рату добили.

– Да би се неисплаћена накнада исплатила влада треба да тај износ валоризује. Нисмо вјеровали да је по некоме грех што смо предложили да се валоризација исплати према примањима актуелних посланика, на које немамо приговор – сматрају у Асоцијацији ствараоца.

Они одбијају оптужбе да су некога обманули и довели у заблуду да да своју подршку.

– Ми нисмо од потписника тражили одлуку, јер потписници за то нису надлежни, него подршку да се по важећем Закону реши питање првих посланика а да влада за неисплаћену накнаду нађе начин валоризације. Један од предлога је био да се валоризација веже за борце и актуелне посланике с тим да би се тај износ исплатио у времену од 20 година.  Свесни смо да је намера да се направи раскол између Стваралаца, актуелних посланика и бораца, али ми у том расколу нећемо учествовати. Само ћемо се бранити од злонамерних и погрешно информисаних појединаца који нису свесни да је и данас, као и некада, тешко бранити Републику Српску. Ко то не види у великој је заблуди – саоштили су из АСРС.

Filter 2019