Tue. Sep 29, 2020
ћирилица /latinica

Konstantan napredak Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Vebometriks rang listi

Izvor: Univerzitet u Istočnom Sarajevu

Prema najnovijim podacima Vebometrkis (Webometrics) liste Univerzitet u Istočnom Sarajevu je u periodu od junuara do jula 2020. godine ostvario napredak za 513 mjesta, te se trenutno nalazi na 5440 poziciji na listi svjetskih univerziteta. U odnosu na podatke iz jula 2019. godine UIS je ostavrio napredak od 758 mjesta.

Značajno poboljšanje pozicije Univerziteta uslijedilo je nakon što je rukovodstvo Univerziteta realizovalo niz mjera kako bi se poboljašala vidljivost Univerziteta, posebno naučno-istraživačkog rada akademskog osoblja zaposlenog na Univerzitetu.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je napredovao za tri mjesta kada je u pitanju lista univerziteta iz Bosne i Hercegovine.

Inače, Vebometriks lista je pokazatelj internet vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti/citiranosti univerziteta širom svijeta. Vebometriks je svjetski priznata rang lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta.

Prvih 26 mjesta u svijetu na Vebometriks listi zauzimaju uglavnom američki univerziteti. Tradicionalno, prvi na listi je Harvard, a slijede ga Stanford, Univerzitet Kalifornije i  Masačusetski tehnološki institut.

Filter 2019