Mon. Sep 28, 2020
ћирилица /latinica

LJUBIŠA ĆOSIĆ: Najveći broj zaraženih ima lakše simptome

Izvor: SRNA

Najveći broj zaraženih virusom korona u opštini Istočno Novo Sarajevo su mlađi i ljudi srednje životne dobi sa lakšim simptomima, a uglavnom je riječ o porodičnim klasterima, izjavio je Srni načelnik opštine Ljubiša Ćosić.

Ćosić je rekao da je epidemiološka situacija pod kontrolom, ali je istakao da se svakodnevno na području šest opština grada Istočnog Sarajeva registruje 10 do 20 novozaraženih virusom korona.

“Mjere koje su bile u početku epidemije relaksirane su i logično je očekivati da će broj zaraženih da raste s obzirom na to da virus nikada nije izašao iz društva”, konstatovao je Ćosić, te napomenuo da je danas potvrđeno sedam novih slučajeva zaraze na području Istočnog Novog Sarajeva.

Ćosić je naglasio da na području Istočnog Novog Sarajeva, odnosno grada Istočnog Sarajeva, ima doboljan broj testova i da se testiranja provode redovno, na dnevnoj osnovi.

“Zaraženi, a radi se uglavnom o porodičnim klasterima, se evidentiraju, stavljaju u samoizolaciju uz davanje upustava, popisuju se i prate njihovi kontakti, a Komunalna policija prati provođenje propisanih mjera samoizolacije”, dodao je Ćosić.

On je dodao da se lica kod kojih se pojave simptomi zdravstveno zbrinjavaju u medicinskim ustanovama, u prvom redu Domu zdravlja, a po potrebi i u Bolnici “Srbija”.

On je pohvalio saradnju Komunalne policije, Regionalnog centra u Istočnom Sarajevu Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Doma zdravlja i Bolnice “Srbija” u vremenu kada broj novozaraženih na području opštine raste.

Filter 2019