Fri. Sep 18, 2020
ћирилица /latinica

ACO STANIŠIĆ: U donošenje odluka uključiti udruženja boraca i porodica poginulih

Povodom zajedničke izjave koju su potpisali predstavnici svih parlamentarnih stranaka, javnosti se obratio Aco Stanišić predsjednik Reguinalnog odbora DEMOS-a Sarajevsko-romanijske regije.

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

“Asocijacija “Stvaraoci Republike Srpske” pozvala je prije nekoliko dana na sastanak lidere parlamentarnih partija iz Republike Srpske.

Na poziv predsjednika Demosa Nedeljka Čubrilovića, koji zbog ranije preuzetih obaveza nije bio u mogućnosti da se odazove pozivu, sastanku sam prisustvovao kao predstavnik naše političke partije.

Podršku radu Asocijacije su svojim potpisom na zajedničku izjavu dali svi prisutni predstavnici političkih partija, kako iz vlasti, tako i iz opozicije.

Izjava nije precizirala niti načine podrške, niti iznose, već je njom data podrška inicijativi da se pomogne rad Asocijacije, uz naknadno definisanje načina.

Vjerujem da je gospodin Krajišnik nenamjernom greškom u svojim izjavama doveo javnost u zabludu o zaključcima ovog sastanka.

Niko od prisutnih tim potpisom nije imao namjeru da uvrijedi niti srpske borce, niti porodice poginulih, a još manje da ukalja žrtve i grobove naših junaka.

Ipak, prateći reakcije građana, ali i udruženja proizašlih iz rata, uviđam da je sam ovaj događaj izazvao mnogo gnjeva.

Svjestan problema sa kojima se i danas susreću borci i porodice poginulih, a kao neko ko se uvijek trudio biti na usluzi ovim kategorijama stanovništva, pokrenuo sam pitanje revizije potpisane izjave pred organima Demosa, na način da se u njoj jasno precizira da će u donošenje odluka, pored političkih partija, biti uključena i udruženja boraca i porodica poginulih.

Samo kroz razgovor i kompromisna rješenja možemo sačuvati taj dio naše istorije od toga da bude ukaljana gnjevom i mržnjom.

Tako ćemo sačuvati dostojanstvo naših poginulih i odati počast njihovim žrtvama.

Slava im!”

Filter 2019