Wed. Sep 30, 2020
ћирилица /latinica

Ideja Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” gubi podršku

Izvor: Glas Srpske

Predsjedništvo Boračke organizacije Republike Srpske na sjednici održanoj 14. decembra 2017. godine odbacilo je inicijativu Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” za izmjene Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Predsjedništva BORS-a Goran Rogić kaže da je tada odbačena inicijativa i ocijenjeno da se status Asocijacije “Stvaraoci RS” ne može i ne treba rješavati pomenutim zakonom. On ističe da ne vidi potrebu da se uopšte komentariše inicijativa koja se prije nekoliko dana ponovo pojavila u javnosti.

– Znači, ta odluka Predsjedništva BORS-a, kao zvaničnog organa, je na snazi i suvišno je bilo šta komentarisati. Nije me briga za inicijativu, jer je ona odbačena u decembru 2017. godine i nemamo više šta o njoj da razgovaramo. Znači, to je zvaničan stav BORS-a i zamjerim predsjedniku BORS-a Milomiru Savčiću što to odmah nije rezolutno rekao – kaže Rogić.

Parlamentarne stranke čiji lideri i predstavnici su 21. jula na Palama potpisali izjavu o podršci inicijativi za rješavanje pitanja stvaralaca RS poslije burnog negodovanja javnosti promijenile su mišljenje.

Iz SDS-a čiji predsjednik Mirko Šarović je podržao spornu inicijativu saopšteno je da “ova stranka nije razmatrala niti će podržati inicijativu u kojoj se pitanje definicije stvaralaca posmatra usko”.

– SDS nije potpisala nikakav sporazum, već je podržala inicijativu da budu riješena statusna pitanja prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH i prvih članova Predsjedništva, i to onih ljudi čiji status nije riješen, regulisan ili ostvaren – navodi se u saopštenju.

Iz ove stranke pojašnjavaju da se nisu bavili pitanjem bilo kakvih naknada, benefita i obezbjeđivanja potrebnih sredstava i da to nije bio predmet rasprave političkih partija.

Šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini Kostadin Vasić kaže da podržava ideju da bude riješen status poslanika prvog saziva NSRS, ali ne način na koji su to predložili iz Asocijacije “Stvaraoci RS”.

– Poslanici prvog saziva su zaslužili poštovanje i Republika treba da im se oduži. To pitanje treba dugoročno riješiti zakonom o pravima i obavezama narodnih poslanika, jer je to i obaveza na putu prema Evropskoj uniji. Lično smatram da bi bilo u redu tim poslanicima dati naknadu u visini prosječne penzije i na taj način to riješiti. Naravno da treba obeštetiti i borce, ali nisam za to da se prvi nađu da u ime ugroženih boraca kritikuju oni koji prave vile po Jahorini – kaže Vasić.

Šef poslanika PDP-a u republičkom parlamentu Perica Bundalo kaže da inicijativa Asocijacije “Stvaraoci RS” neće dobiti podršku poslanike ove stranke.

– Kao prvo, vjerujem da inicijativa u obliku u kojem je predložena sigurno neće ni doći pred poslanika, pogotovo poslije oštrih reakcija boračkih kategorija, ali ako dođe, sigurno neće dobiti podršku PDP-a – kaže Bundalo.

Prema inicijativi “Stvaralaca RS” među “aktivne učesnike u stvaranju RS” koji bi imali ista prava kao borci, vojni invalidi i porodice poginulih boraca ne spadaju samo poslanici prvog saziva, već i brojne druge kategorije.

Između ostalih i oni koji su tokom rata bili zaposleni u zdravstvu, obrazovanju, informisanju, humanitarnim i drugim organizacijama koje je osnovala RS ili lokalne zajednice. Time bi praktično bio obesmišljen status boračkih kategorija, jer bi ista prava imali i svi oni koji su rat proveli u radnoj obavezi.

Filter 2019