Sun. Sep 27, 2020
ћирилица /латиница

Идеја Асоцијације “Ствараоци Републике Српске” губи подршку

Извор: Глас Српске

Предсједништво Борачке организације Републике Српске на сједници одржаној 14. децембра 2017. године одбацило је иницијативу Асоцијације “Ствараоци Републике Српске” за измјене Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједник Предсједништва БОРС-а Горан Рогић каже да је тада одбачена иницијатива и оцијењено да се статус Асоцијације “Ствараоци РС” не може и не треба рјешавати поменутим законом. Он истиче да не види потребу да се уопште коментарише иницијатива која се прије неколико дана поново појавила у јавности.

– Значи, та одлука Предсједништва БОРС-а, као званичног органа, је на снази и сувишно је било шта коментарисати. Није ме брига за иницијативу, јер је она одбачена у децембру 2017. године и немамо више шта о њој да разговарамо. Значи, то је званичан став БОРС-а и замјерим предсједнику БОРС-а Миломиру Савчићу што то одмах није резолутно рекао – каже Рогић.

Парламентарне странке чији лидери и представници су 21. јула на Палама потписали изјаву о подршци иницијативи за рјешавање питања стваралаца РС послије бурног негодовања јавности промијениле су мишљење.

Из СДС-а чији предсједник Мирко Шаровић је подржао спорну иницијативу саопштено је да “ова странка није разматрала нити ће подржати иницијативу у којој се питање дефиниције стваралаца посматра уско”.

– СДС није потписала никакав споразум, већ је подржала иницијативу да буду ријешена статусна питања првог сазива Скупштине српског народа у БиХ и првих чланова Предсједништва, и то оних људи чији статус није ријешен, регулисан или остварен – наводи се у саопштењу.

Из ове странке појашњавају да се нису бавили питањем било каквих накнада, бенефита и обезбјеђивања потребних средстава и да то није био предмет расправе политичких партија.

Шеф Клуба посланика Уједињене Српске у Народној скупштини Костадин Васић каже да подржава идеју да буде ријешен статус посланика првог сазива НСРС, али не начин на који су то предложили из Асоцијације “Ствараоци РС”.

– Посланици првог сазива су заслужили поштовање и Република треба да им се одужи. То питање треба дугорочно ријешити законом о правима и обавезама народних посланика, јер је то и обавеза на путу према Европској унији. Лично сматрам да би било у реду тим посланицима дати накнаду у висини просјечне пензије и на тај начин то ријешити. Наравно да треба обештетити и борце, али нисам за то да се први нађу да у име угрожених бораца критикују они који праве виле по Јахорини – каже Васић.

Шеф посланика ПДП-а у републичком парламенту Перица Бундало каже да иницијатива Асоцијације “Ствараоци РС” неће добити подршку посланике ове странке.

– Као прво, вјерујем да иницијатива у облику у којем је предложена сигурно неће ни доћи пред посланика, поготово послије оштрих реакција борачких категорија, али ако дође, сигурно неће добити подршку ПДП-а – каже Бундало.

Према иницијативи “Стваралаца РС” међу “активне учеснике у стварању РС” који би имали иста права као борци, војни инвалиди и породице погинулих бораца не спадају само посланици првог сазива, већ и бројне друге категорије.

Између осталих и они који су током рата били запослени у здравству, образовању, информисању, хуманитарним и другим организацијама које је основала РС или локалне заједнице. Тиме би практично био обесмишљен статус борачких категорија, јер би иста права имали и сви они који су рат провели у радној обавези.

Filter 2019