Sun. Sep 27, 2020
ћирилица /latinica

SOKOLAC: Snimanje filma o posljedicama NATO bombardovanja

Izvor: Opština Sokolac

Predstavnici Udruženja građana „Bastion“ iz Brčkog, koji u saradnji sa srbijanskim Udruženjem „Zdravo mladi“ rade na snimanju filma o posljedicama NATO bombardovanja na prostoru bivše Jugoslavije, posjetili su danas opštinu Sokolac i o pomenutoj temi razgovarali sa načelnikom Milovanom Bjelicom i direktoricom Doma zdravlja „Dr Ljubomir Ćeranić“ dr Adrijanom Stanar.

Arsen Pavlović, ispred Udruženja „Bastion“ istakao je da su u toku pripreme za snimanje, odnosno da se trenutno radi na prikupljanju podataka o obolijevanju stanovništva od karcinoma, što je posljedica NATO bombardovanja i osiromašenog uranijuma.

– Takođe, radimo na dobijanju dozvola za snimanje na određenim lokacijama. Zanima nas koja područja su najviše pogođena prilikom bombardovanja i koje su porodice najugroženije. Sljedeći koraci biće obilazak lokacija, donošenje opreme i, na kraju, snimanje. Trenutno, zbog epidemiološke situacije u kojoj se nalazimo, ne možemo tačno utvrditi kada ćemo krenuti sa snimanjem, ali u narednih mjesec dana trebalo bi da počnemo sa intervjuima, koji su dozvoljeni. Film će, osim posljedica, obuhvatiti uzrok bombardovanja i same ciljeve – otkrio je Pavlović.

Kako on dodaje, podršku za snimanje filma pružaju Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Kancelarije grada Beograda, direktora Instituta Srbije za onkologiju i radiologiju dr Danice Grujičić, a najavljenu podršku imaju i od ministarstava iz Srpske.

Direktorica sokolačkog Doma zdravlja pedijatar dr Adrijana Stanar istakla je da je u čitavoj Republici Srpskoj u posljednje vrijeme primjetno povećan broj oboljelih od karcinoma.

– Do tih podataka zdravstveni radnici došli su vodeći registre od masovih nezaraznih bolesti, posljednjih trinaest godina. Postoje indicije da se ti podaci dovode u vezu sa dešavanjima na prostoru RS i BiH tokom devedesetih godina i da bi povećana incidencija malignoma mogla biti posljedica bombardovanja i osiromašenog uranijuma. Još uvijek ne možemo govoriti o nekim konkretnim podacima, ali tema je otvorena za svaki vid dijaloga i mi smo spremni na saradnju – kazala je ona.

Načelnik opštine Milovan Bjelica zahvalio je predstavnicima Udruženja „Bastion“ na posjeti, naglasivši da ova priča treba da bude objelodanjena.

– Naša opština je posljednjih desetak godina uključena u razne aktivnosti u vezi sa ovom temom. Posebno zadovoljstvo nam predstavlja što je u projekat snimanja filma uključena prof. dr Danica Grujičić, sa kojom smo o NATO bombardovanju imali priliku da bliže razgovaramo prošle godine u Istočnom Sarajevu. Veoma je značajno što će realizaciju projekta podržati obje vlade – Srbije i Republike Srpske. Opština Sokolac daće svoj doprinos kako bi u svijet otišla slika koje su sve posljedice NATO bombardovanja po naš narod – poručio je načelnik Bjelica.

Udruženje „Zdravo mladi“ iz Beograda zaduženo je za realizaciju projekta na teritoriji Srbije, dok Udruženje za očuvanje srpske tradicije i kulture „Bastion“ iz Brčkog sporazumno pokriva prostor Republike Srpske. „Bastion“ postoji dvije godine.

Filter 2019