Sun. Sep 27, 2020
ћирилица /latinica

Poribljavanje Kasindolske rijeke potočnom pastrmkom

Izvor: Srna

Aktivisti Grupe građana u okviru inicijative “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci”, u saradnji sa Sportskim ribolovnim društvom “Željeznica” iz Istočnog Sarajeva, organizuju danas akciju poribljavanja Kasindolske rijeke autohtonom vrstom potočne pastrmke.

Aktivisti grupe najavljuju da je okupljanja učesnika akcije predviđeno ispred restorana “Kula” u Istočnoj Ilidži od 9.30 časova, a poribljavanje će se vršiti sa 7.000 potočnih pastrmki u gornjem i donjem toku Kasindolske rijeke.

U saopštenju se dodaje da su akciju podržali građani koji sprovode aktivnosti u vezi sa zaustavljanjem izgradnje malih hidroelektrana i uništavanja ihtio flore i faune rijeke Kasindolke, koja je znatno narušena izgradnjom Male hidroelektrane /MHE/ “Podivič”.

Podršku akciji poribljavanja iskazali su i članovi udruženja “Resursni Arhus centar u BiH” i “Eko-akcija”, te “Koalicija za zaštitu rijeka BiH”, kao i aktivisti brojnih eko-udruženja, planinarskih i ribolovnih društava, lovačkih udruženja u BiH i ljubitelji prirode.

Filter 2019