Sun. Sep 27, 2020
ћирилица /latinica

Srpska i Srbija grade autoput i aerodrom kod Trebinja, dogovoreno usvajanje zakona o ćirilici

Izvor: Glas Srpske

Republika Srpska i Srbija nastavlju dobru saradnju. Izgradnja mosta i autoputa do Bijeljine strateški je projekat, a na pomolu su i izgradnja aerodroma kod Trebinja kao i usvajanje zakona o zaštiti ćirilice.

Zaključeno je to na današnjem sestanku delegacija Srpske i Srbije u Administrativnom centru Republike Srpske u Banjaluci.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da su izašli sa idejom da Srbija izgradi aerodrom u Hercegovini, odnosno u okolini Trebinja.

– Spremni smo da uložimo novac u taj projekat. Važno je da gradimo mrežu aerodroma. Spremni smo da uložimo značajan novac, zaposlimo ljude i već u ponedjeljak naši ljudi će biti na terenu – rekao je Vučić.

Istakao je da se Srbija obavezala da od mosta na Rači do Bijeljine izgradi dio autoputa do Bijeljine i za to izdvoji 100 miliona evra.

 – Ići ćemo na značajnu podršku izgradnje autoputa od granice Srbije do Bijeljine od 17 kilometara. To košta oko 140 miliona evra, a Srbija je spremna da uloži 100 miliona evra u taj projekat – naglasio je predsjednik Srbije.

Druga stvar koja je važna je izgradnja autoputa do Banjaluke. Osim izgradnje mosta, pomoći ćemo i gradnju dionice kroz Srpsku – rekao je Vučić i dodao da su spremni da daju dva miliona maraka za treći paviljon Studentskog centra u Banjaluci.

Dodao je da  će Srbija, ako bude potrebe, pružiti finansijsku injekciju do kraja godine.

Vučić je istakao da vjeruje da će svi u parlamentima Srpske i Srbije podržati zakon o zaštiti ćiriličnog pisma upravo u cilju njegove zaštite.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je nakon sastanka  da je razgovarano o ideji manjeg aerodroma u Hercegovini, koja bi trebalo i da zaživi.

– U pitanju je jedan manji aerodrom na teritoriji istočne Hercegovine, koji će zajedno graditi Srbija i Republika Srpska – izjavila je ona.

Predsjednica Srpske je iskazala podršku u veliku zahvalnost za saradnju predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i institucijama Srbije.

– Ovo nisu protokolarni odnosi, već bratski. Sve ovo je zajednički zadatak svih nas. Vežu nas bratske, prijateljske, rodbinske veze, ali i one formalne, paralelne i specijalne veze – dodala je ona.

Naglasila je  će Srbija izdvojiti dosta novca za saobraćajno povezivanje.

Srpski član predsjednistva BiH Milorad Dodik poručio je nakon sastanka da su razgovori delegacija prijateljski i bratski te da ne žele nikome nikakvo zlo.

– Ali branimo interese Srpske i Srbije. Dogovorena je izrada zakona o ćirilici i zaštiti jezika. To je naše pravo – rekao je Dodik i istakao da će Srpska uvijek štititi interese Srbije.

Dodao da je razgovarano o situaciji u vrijeme pandemije virusa korona jer su ekonomija i projekti vazna pitanja za sve.

– Povezaćemo autoput od Banjaluke do Beograda. Sve činimo da napravimo sve u narednih pet ili šest godina – istakao je Dodik, dodavši da je Srbija uložila dosta novca u sve opštine i gradove u Srpskoj.

Dodik je istakao da je pitanje Kosova ključno.

– Pratimo dešavanja. Kosovo ne može da bude priznata međunarodna drzava – rekao je Dodik i dodao da ako može Kosovo, može i Srpska.

Filter 2019