Mon. Sep 21, 2020
ћирилица /latinica

Ko će na koga na lokalnim izborima u Istočnom Sarajevu: Borba na sedam frontova

Izvor: Glas Srpske/D.Momić

Stanovnici Istočnog Sarajeva ove godine će prvi pu­t direktno birati gradonačelnika koji je do sada biran posredno, glasovima odbornika u Skupštini grada i uvijek je dolazio iz redova SDS-a ili PDP-a.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a i aktuelni načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić uvjeren je u pobjedu njegove stranke u trci za gradonačelnika, kao i u borbi za načelničke funkcije u većini od šest opština u sastavu grada Istočno Sarajevo. Ćosić, koji je i zvanično kandidat SNSD-a za gradonačelnika, kaže da nije još građanima predstavio svoj program koji je odavno spreman.

– Program je baziran na realnim stvarima i biće usmjeren ka jačanju kapaciteta grada i mnogo boljoj saradnji sa opštinama. Za razliku od dosadašnje prakse po kojoj je Gradska uprava bila utočište za nezbrinute kadrove SDS-a i PDP-a i mjesto odakle se dijelio plijen, ovaj put će grad biti u funkciji građana – kaže Ćosić.

Što se tiče opština, on kaže da je uvjeren da će SNSD zajedno sa koalicionim partnerima sasvim sigurno osvojiti vlast u pet opština.

– Sa optimizmom ulazimo u kampanju, jer je SNSD bio predlagač i motorna snaga za sve velike projekte na području grada i uvjereni smo da će to građani prepoznati – kaže Ćosić.

S druge strane, predsjednik istočnosarajevskog SDS-a Darko Babalj kratko je rekao za “Glas Srpske” da je SDS spreman za izbore.

– Kao i do sada, očekujemo dobar rezultat u sarajevsko-romanijskoj regiji, ali ćemo se truditi da ga popravimo – kaže Babalj.

Kada je riječ o kandidatima, Ljubiša Ćosić kaže da su već poznata imena skoro svih kandidata SNSD-a za načelnike opština.

– Načelnik Trnova Dragomir Gagović i Pala Boško Jugović ponovo će biti kandidati. Nebojša Šešlija je kandidat za načelnika Istočne Ilidže, Jovan Katić za prvog čovjeka Istočnog Novog Sarajeva, Bojan Koprivica za načelnika Sokoca, a jedino još nije odlučeno ko će biti naš kandidat za načelnika Istočnog Starog Grada – kaže Ćosić.

Kada je riječ o protivničkom taboru, načelničke fotelje ponovo će braniti prvi ljudi Istočne Ilidže Marinko Božović, Sokoca Milovan Cicko Bjelica i Istočnog Starog Grada Bojo Gašanović. Prema tvrdnjama našeg izvora bliskog SDS-u, u ovoj stranci još ne znaju ko će na crtu Dragomiru Gagoviću u Trnovu, dok se naziru imena kandidata za načelnike Pala i Istočnog Novog Sarajeva.

– Kandidat za načelnika Istočnog Novog Sarajeva vjerovatno će biti biran između aktuelnog direktora Službe za poslove sa strancima BiH Slobodana Ujića, kome do kraja ove godine ističe mandat na toj funkciji, i profesora u srednjoškolskom centru u Lukavici Dragana Vlačića. Kada je riječ o Palama, SDS će najvjerovatnije podržati nezavisnog kandidata i profesora Ekonomskog fakulteta u Palama Marka Đogu – tvrdi naš sagovornik.

Aktuelni načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić zvanično je kandidat SNSD-a za gradonačelnika Istočnog Sarajeva, dok u redovima SDS-a i PDP-a još nisu odlučili ko će mu biti protivkandidat.

– Za sada se kao najozbiljniji kandidat spominje aktuelni predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić, iako nije isključeno da u izbornu utakmicu uđe i sam Darko Babalj. Ako kandidatura pripadne PDP-u, kandidat će gotovo sigurno biti aktuelni gradonačelnik Nenad Vuković, iako bi on u strahu od poraza radije bio nosilac liste PDP-a u Palama i lovio fotelju prvog čovjeka Skupštine opštine Pale – kaže naš sagovornik odlično upućen u dešavanja u Istočnom Sarajevu.

Filter 2019