Mon. Sep 28, 2020
ћирилица /latinica

Starješine VRS: Sraman zahtjev asocijacije “Stvaraoci Srpske”

Izvor: SRNA

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske /VRS/ ocijenila je sramnim zahtjev Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske da im se isplate poslaničke plate za ratne godine jer su na to “imali pravo“, kao i zbog njihovih navoda da su poslanici prvog saziva Narodne skupštine danas u teškom materijalnom položaju.

Iz Organizacije starješina VRS ističu da je to potpuno apsurdno i netačno, te da su istinski stvaraoci i branioci Srpske srpski vojnici i majke.

“Dok su borci odlazili na ratišta, većim dijelom noseći komad slanine i stopirali da stignu na vrijeme kako bi zamjenili svoje ratne drugove, dotle su poslanici skupocjenim automobilima sa ličnim vozačima odlazili na sjednice Narodne skupštine i smještali se u najboljim hotelima”, saopšteno je iz ove organizacije.

U saopštenju se dodaje da vjeruju da je među poslanicima bilo časnih ljudi, koji su odgovorno radili i da su sada na rubu egzistencije.

“Takvima, dajemo punu podršku da im se dodijeli pomoć. Ali, istovremeno, tražimo da se ispita materijalni status narodnih poslanika prvog saziva, što nije veliki posao i da utvrdimo ko je koliko uvećao svoje bogatstvo”, navodi se u saopštenju Organizacije starješina VRS.

Organizacija starješina VRS postavlja pitanje pokretačima ove “nerazumne inicijative – ko će zaista valorizovati pripadnicima VRS znoj, krv, suze za boravak u zemunicama skoro četiri godine”.

“Ako je ko zaslužio da se po ovakvim shvatanjima isplati četvorodišnji boravak u rovovima, onda to zaslužuju borci. Iznenađeni smo da sjednici Asocijacije prisustvuju sadašnji poslanici Narodne skupštine i prihvataju nebulozne zahtjeve da se ponovo zabadaju prsti u budžet Srpske, a nisu riješili finansijske probleme pravih boraca”, navode iz Organizacije starješina VRS.

Oni pozivaju patriote i predstavnike svih udruženja prosteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata da dignu glas protiv ovakvih nerazumnih zahtjeva grupacije, “koja je najvećim dijelom ostvarila sve moguće privilegije u ratu i poslije rata, od najviših državnih odlikovanja do privatizacije ogromnih materijalnih dobara”.

Stranke koje su zastupljene u Narodnoj skupštini Srpske juče su na Palama potpisale izjavu o podršci inicijativi za rješavanje pitanja stvaralaca Republike Srpske, odnosno o isplati valorizovane naknade za ratni period za poslanike u prvom sazivu Narodne skupštine, tri člana Predsjedništva i članove Vlade Republike Srpske.

Filter 2019