Tue. Sep 22, 2020
ћирилица /latinica

Na jesen prijem prvih zatvorenika u zatvor u Vojkovićima

Izvor: Srna

Ministar pravde u Savjetu ministara Josip Grubeša izjavio je danas u Istočnoj Ilidži da je otvaranje Zavoda za izvršavanje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH strateški prioritet Ministarstva pravde u reformi pravosuđa i izvršenju krivičnih sankcija u BiH, te da se prijem prvih zatvorenika očekuje na jesen.

Grubeša je izrazio zadovoljstvo do sada urađenim poslom, ističući da je osoblje već zaposleno i da prolazi obuku.

“Preostalo nam je još dosta posla do stavljanja ovog prvog državnog zatvora u punu operativnu funkciju”, rekao je Grubeša u obraćanju nakon otvaranja i zahvalio prijateljim i donatorima koji su podržali i pomogli izgradnju ove institucije, izdvajajući EU, SAD, Švedsku i Razvojnu banku Savjeta Evrope.

On je podsjetio na težak i složen put izgradnje zatvora u naselju Vojkovići u Istočnoj Ilidži, koji je bio opterećen brojnim tehničkim i administrativnim problemima.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler rekao je da bez iskoraka u vladavini prava nema ni iskoraka BiH na putu evropskih integracija, te da otvaranje ovog zatvora predstavlja dobar korak na tom putu i značajan doprinos unapređenju efikasnijeg rada pravosudnih institucija u BiH i vraćanju povjerenja građana u pravosuđe i vladavinu prava.

“Percepcija nekažnjivosti nanosi veliku štetu radu pravosuđa u BiH. Građani žele da vide pravična suđenja koja se završavaju u razumnom roku”, naveo je Satler.

Prema njegovim riječima, uspostavljnje zatvora u Vojkovićima pomoći će i efikasnijem radu Suda BiH u procesuiranju lica optuženih za najteža krivična djela ratnih zločina i organizovanog kriminala.

On je podsjetio na finansijske i druge probleme koji su pratili izgradnju zatvora, naglašavajući da je EU izdvojila 11 miliona evra za ovaj projekat.

“Mislim da su ova sredstva otišla na pravu adresu”, poručio je Satler, te, uz zahvalnost brojnim donatorima, pozvao vlasti u BiH da ulože dodatne napore kako bi ovaj zatvor bio stavljen u punu funkciju.

Prvi sekretar Ambasade Švedske u BiH Johan Nordkvist istakao je da je njegova zemlja u izgradnju Zavoda za izvršavanje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u opremu i namještaj uložila dva miliona evra.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je i Švedska jedan od donatora ovog zatvora koji je izgrađen u skladu sa najvišim profesionalnim standardima bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, dosadašnja praksa pokazala je neefikasan i neuslovan rad entitetskih zatvorskih institucija, zbog čega smatra da će nakon otvaranja zatvora u Vojkovićima situacija biti mnogo bolja.

Putem video-linka čestitke i želje za uspješan rad ove ustanove poželio je i guverner Razvojne banke Savjeta Evrope Rolf Venzel.

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH svečano je otvoren danas u Vojkovićima u opštini Istočna Ilidža.

Zatvor u naselju Vojkovići prostire se na 24.000 metara kvadratnih i ima 348 mjesta, od čega je 298 namijenjeno za osuđenike i 50 za pritvorenike.

Kamen-temeljac za ovaj zatvor postavljen je 2006. godine. Prema sistematizaciji, u zatvoru će biti zaposleno oko 280 radnika.

Prema ranije objavljenim podacima, izgradnja je finansirana kreditom Razvojne banke Savjeta Evrope u iznosu od 19,3 miliona evra. BiH je uložila 6,45 miliona evra, donacije EU iznose 9,15 miliona evra, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona evra, donacija Švedske je bila dva miliona evra, a Vlada SAD dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik površine je 12 metara kvadratnih. Izgradnja i funkcionisanje zatvora u potpunosti su usklađeni sa evropskim zatvorskim pravilima i standardima.

Filter 2019