Tue. Sep 29, 2020
ћирилица /латиница

На јесен пријем првих затвореника у затвор у Војковићима

Извор: Срна

Министар правде у Савјету министара Јосип Грубеша изјавио је данас у Источној Илиџи да је отварање Завода за извршавање кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ стратешки приоритет Министарства правде у реформи правосуђа и извршењу кривичних санкција у БиХ, те да се пријем првих затвореника очекује на јесен.

Грубеша је изразио задовољство до сада урађеним послом, истичући да је особље већ запослено и да пролази обуку.

“Преостало нам је још доста посла до стављања овог првог државног затвора у пуну оперативну функцију”, рекао је Грубеша у обраћању након отварања и захвалио пријатељим и донаторима који су подржали и помогли изградњу ове институције, издвајајући ЕУ, САД, Шведску и Развојну банку Савјета Европе.

Он је подсјетио на тежак и сложен пут изградње затвора у насељу Војковићи у Источној Илиџи, који је био оптерећен бројним техничким и административним проблемима.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер рекао је да без искорака у владавини права нема ни искорака БиХ на путу европских интеграција, те да отварање овог затвора представља добар корак на том путу и значајан допринос унапређењу ефикаснијег рада правосудних институција у БиХ и враћању повјерења грађана у правосуђе и владавину права.

“Перцепција некажњивости наноси велику штету раду правосуђа у БиХ. Грађани желе да виде правична суђења која се завршавају у разумном року”, навео је Сатлер.

Према његовим ријечима, успостављње затвора у Војковићима помоћи ће и ефикаснијем раду Суда БиХ у процесуирању лица оптужених за најтежа кривична дјела ратних злочина и организованог криминала.

Он је подсјетио на финансијске и друге проблеме који су пратили изградњу затвора, наглашавајући да је ЕУ издвојила 11 милиона евра за овај пројекат.

“Мислим да су ова средства отишла на праву адресу”, поручио је Сатлер, те, уз захвалност бројним донаторима, позвао власти у БиХ да уложе додатне напоре како би овај затвор био стављен у пуну функцију.

Први секретар Амбасаде Шведске у БиХ Јохан Нордквист истакао је да је његова земља у изградњу Завода за извршавање кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ у опрему и намјештај уложила два милиона евра.

Он је изразио задовољство чињеницом да је и Шведска један од донатора овог затвора који је изграђен у складу са највишим професионалним стандардима безбједности.

Према његовим ријечима, досадашња пракса показала је неефикасан и неуслован рад ентитетских затворских институција, због чега сматра да ће након отварања затвора у Војковићима ситуација бити много боља.

Путем видео-линка честитке и жеље за успјешан рад ове установе пожелио је и гувернер Развојне банке Савјета Европе Ролф Вензел.

Завод за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ свечано је отворен данас у Војковићима у општини Источна Илиџа.

Затвор у насељу Војковићи простире се на 24.000 метара квадратних и има 348 мјеста, од чега је 298 намијењено за осуђенике и 50 за притворенике.

Kамен-темељац за овај затвор постављен је 2006. године. Према систематизацији, у затвору ће бити запослено око 280 радника.

Према раније објављеним подацима, изградња је финансирана кредитом Развојне банке Савјета Европе у износу од 19,3 милиона евра. БиХ је уложила 6,45 милиона евра, донације ЕУ износе 9,15 милиона евра, техничка помоћ Европске комисије 1,7 милиона евра, донација Шведске је била два милиона евра, а Влада САД дала је 1,1 милион долара за обуку затворског особља.

Свака ћелија у којој ће бити смјештен по један затвореник површине је 12 метара квадратних. Изградња и функционисање затвора у потпуности су усклађени са европским затворским правилима и стандардима.

Filter 2019