Mon. Sep 28, 2020
ћирилица /латиница

Након 14 година отвара се затвор у Војковићима

Извор: Независне

Најтежи преступници у свим облицима криминала, а које је осудио Суд БиХ, служиће казну затвора у Заводу за извршавање казнених санкција, притвора и других мјера БиХ у Војковићима, у Источном Сарајеву, који ће данас бити свечано отворен.

То је за “Независне новине” јуче речено из Министарства правде БиХ, одакле додају да је пандемија, која је захватила свијет, увелико отежала рад управитеља и Министарства правде БиХ на коначном стављању затвора у погон.

“Међутим, без обзира на све потешкоће, затвор ће званично у августу ове године почети с радом”, рекли су нам из Министарства правде БиХ.

Засад, међутим, није познат тачан датум када ће у овај затвор, који многи зову и “бх. Алкатраз”, бити смјештени први робијаши.

“Динамика премјештања затвореника и притвореника у Завод који извршавају казнене санкције у ентитетским заводима вршиће се сукцесивно, како би се омогућило новом особљу, али и затвореницима да се адаптирају на нови затвор, а све у складу с планом Завода и материјално-финансијским средствима стављеним на располагање Заводу у наредном периоду”, кажу из Министарства правде БиХ.

У питању је грађевина која се простире на чак 24.000 квадратних метара, капацитета 350 ћелија за затворена и притворена лица.

“Објекат је опремљен у потпуности према најновијим европским стандардима те је уграђена високософистицирана опрема, која задовољава услове затвора високог степена сигурности, што га издваја од других установа овог типа”, истичу из Министарства правде БиХ за “Независне новине”.

Иначе, како су из тог министарства саопштили, због епидемиолошке ситуације изазвене појавом и ширењем вируса корона, уз консултације и препоруке кризних штабова, као и међународних партнера донатора и кредитора који су помогли изградњу овог затвора, свечаној церемонији ће моћи присуствовати ограничени број званица, као и медија.

Подсјећамо, камен темељац за изградњу ове васпитно-поправне институције постављен је давне 2006. године и први рок за завршетак радова био је предвиђен за 2008, али то се није десило.

Озбиљнији радови на изградњи затвора почели су тек 2014. године, а рок за изградњу био је 24 мјесеца, али посао није завршен до краја 2016.

Kомплекс затвора чини десет објеката, у три ће бити смјештени затвореници и притвореници, док су остали помоћни и у њима ће бити болница, кухиња, спортска сала, радионица, мртвачница, кантина, простор за вјерске потребе и друге садржаје.

Према одраније објављеним информацијама, свака ћелија површине је 12 квадратних метара и има своје купатило. Новац за градњу ове установе обезбиједили су БиХ и донатори. Највећи донатор је Европска унија, која је учествовала са 10,8 милиона евра.

ХРОНОЛОГИЈА

-2006. постављен камен темељац

-2008. био први рок за завршетак радова

-2014. почели озбиљни радови

-2016. завршена изградња

БРОЈKЕ

24.000 квадратних метара

350 ћелија за затворена и притворена лица

Filter 2019