Fri. Sep 25, 2020
ћирилица /latinica

Obilježena krsna slava spomen kapele u Vojkovićima

Služenjem liturgije u hramu Svetog Petra Zimonjića Sarajevskog u Vojkovićima i pomena za 217 poginulih boraca iz Vojkovića, Grlice i Krupca danas je obilježena slava spomen kapele posvećene Svetom velikomučeniku Prokopiju, koja je podignuta 2010. godine u spomen vojskovođa i vojnika Vojske Republike Srpske, pripadnika MUP-a RS i civilnih žrtava iz ovog mjesta, a koji živote položiše na braniku otadžbine Republike Srpske.


– Zbog epidemije virusa korona ove godine ukinuli smo sve aktivnosti koje su vezane za manifestaciju ”4. avgust – da se ne zaboravi”, osim današnje slave spomen kapele. Takođe na dan napada na Vojkoviće, Grlicu i Krupac, 4. avgusta, kao i svake godine biće služen parastos poginulim borcima, te polaganje vijenaca na spomen obilježjima u Grlici, na groblju Crkvice, na Kuli na spomen obilježju poginulim pripadnicima MUP-a, te na spomen kapeli u Vojkovićima – rekao je Saša Škobo, predsjednik Mjesne boračke organizacije Vojkovića, Grlice i Krupca.


Nakon današnjeg pomena i slavskog obreda delegacija Boračke organizacije Ilidžanski borac podigla je zastavu na na Ilinjači, čime je simbolično obilježen pješački pohod, koji se tradicionalno održavao na ovoj strateški značajnoj koti u odbrani Vojkovića, Grlice i Krupca, a koji je ove godine izostao zbog epidemije virusa korona.


Obilježavanju krsne slave Svetog velikomučenika Prokopija prisustvovali su predstavnici opštine Istočna Ilidža, načelnik Marinko Božović, njegov zamjenik Zoran Avram, te potpredsjednik SO Vladimir Ćosović. Gradsku delegaciju predvodio je Miroslav Lučić, predsjednik skupštine grada Istočno Sarajevo, a prisutan je bio i direktor bolnice Srbija Nebojša Šešlija.

Filter 2019