Tue. Sep 29, 2020
ћирилица /латиница

МАРИНКО БОЖОВИЋ: Пројекат “Огледало” чисти реваншизам, нелегитиман притисак и самовлашће

Саопштење начелника општине Источна Илиџа Маринка Божовића поводом презентације пројекта Огледало:

Након што сам прочитао информацију о презентацији пројекта „Огледало“, коју су 20. јула 2020. године становницима општине Нови Град приредили представници поменуте општине, нисам сматрао да је потребно давати било какав коментар поводом неозбиљне, популистичке идеје, која нема никакву шансу за реализацију, јер је лишена сваке оправданости и сврсисходности. Међутим, задирање у границе ентитета, најава изградње физичке баријере између општина и много тога ретроградног, што је произишло из поменуте идеје, понукали су ме да се обратим јавности овим Саопштењем.

Да бисмо избјегли даљу медијску експлоатацију ове теме, у циљу предизборне кампање колега из поменуте сарајевске општине, дужан сам указати на више важних чињеница, које су пренебрегнуте у овом случају.

Ентитетска линија, коју је 2001. године одредио независни арбитар Шеридан, својом дефиницијом јасно црта границу између два ентитета и, сходно томе, успоставља ентитетске надлежности. Прво и најважније, Општина Нови Град није надлежна на дијелу паркинга који се налази у Улици Иве Андрића, на територији општине Источна Илиџа и Републике Српске.

Овдје бисмо могли ставити тачку на Саопштење, међутим важно је подсјетити се на одлуке и потезе Општине Нови Град у вези са паркинг-мјестима овог насеља, како би се схватио апсурд горе поменуте иницијативе.

Доношењем поменуте Одлуке 2001. године три велика паркинга на Добрињи, који се налазе на ентитетској линији разграничења, су припали Федерацији БиХ. Општина Нови Град је промјеном намјене ових паркинг-простора у потпуности онемогућила грађане Источне Илиџе, настањене у Добрињи, да користе наведена паркиралишта која им припадају. На платоу јавне гараже на  Добрињи 1 потпуно неоправдано је забрањено паркирање станарима, док се плато јавне гараже на Добрињи 4 користи као полигон за обуку возача, а коришћење јавне гараже се наплаћује. На том истом платоу јавне гараже, који је намијењен за обуку возача, а не паркинг-простор станара, прије неколико година Општина Нови Град је поставила ограду и физичку границу између ентитета, чиме су дали потпуно нови контекст линији „Шеридановог фломастера“.

Када већ говоримо о комплексу Добриње, подсјетићу јавност да је изглед Добриње у ФБиХ значајно измијењен у односу на првобитни и пријератни план, самом изградњом вјерских објеката на зеленим површинама овог насеља, који су имали потпуно другу намјену од садашње, а и ови дијелови су, како рекоше из Новог Града, били интегрални дио употребних дозвола свих објеката.  Реакција због промјене намјене ових површина је, ипак, изостала.

Што се тиче грађења у Улици Иве Андрића процијенили смо да тај дио паркинг-простора, који се налази на нашој територији, није адекватно искоришћен свих ових година те да том дијелу наше општине можемо дати потпуно нови смисао и намјену. Процес изградње саме зграде не угрожава Гандијеву улицу, Општину Нови Град или ентитет ФБиХ, јер се све активности у вези са грађењем врше из правца Улице Иве Андрића, а неће угрожавати ни паркинг становника Гандијеве улице, с обзиром на то да ћемо реализовати пројекат јавне гараже, са преко 200 паркинг-мјеста, на отприлике 100 метара удаљености од поменуте локације. Наглашавам да се оваквим иступима нарушава углед Општине Источна Илиџа и наноси штета пословању инвеститора, те ћемо, уколико се са нападима не престане, бити принуђени да поднесемо тужбе против одговорних лица.

Општина Источна Илиџа на поменутој локацији није издала грађевинску дозволу за објекат који на било који начин може изазвати вјерску или националну нетрпељивост, већ за објекат који ће на репрезентативан начин обиљежити улазак на територију града Источно Сарајево и општине Источна Илиџа.

Са друге стране, представљање пројекта „Огледало“ је чисти реваншизам, нелегитиман притисак и самовлашће. Уколико је циљ овог пројекта да се направи физичка граница на ентитетској линији, плашим се да ће нас представници Општине Нови Град, својим непромишљеним поступцима, натјерати да обновимо давно заборављену идеју таквог истог разграничења између Републике Српске и Федерације БиХ из 1998. године.

Све заједничке идеје, којима ће се унаприједити квалитет живота становника обје општине, из Општине Источна Илиџа су увијек подржане, а примјер је реконструкција Трга краља Александра и Трга сабора босанског на Добрињи 1.

Оваквим наступима, којима се шири мржња и потпирују вјерске и националне разлике, ниједан од ентитета неће просперирати и надам се да је то колегама из Општине Нови Град јасно. Разочаравајући су србомрзачки коментари на поменуту тему, те овом приликом апелујем на колеге из сусједне општине у ФБиХ да усмјере енергију ка њима, јер су они Огледало расположења становника ФБиХ.

Filter 2019