Mon. Sep 28, 2020
ћирилица /латиница

Асоцијација “Ствараоци Републике Српске”: Странке за исплату валоризоване накнаде

Извор: Срна

Странке које партиципирају у Народној скупштини Републике Српске данас су на Палама потписале Изјаву о подршци иницијативи за рјешавање питања стваралаца Републике Српске, односно о исплати валоризоване накнаде за ратни период за посланике у првом сазиву Народне скупштине, три члана Предсједништва и чланове Владе Републике Српске.

Изјаву су потписали предсједници СНСД-а Милорад Додик, СДС-а Мирко Шаровић, Социјалистичке партије Петар Ђокић, ДНС-а Ненад Нешић и СПС-а Горан Селак, те представници ПДП-а Ненад Вуковић, Уједињене Српске Милан Новитовић, НДП-а Александар Фулурија и Демоса Ацо Станишић.

Захваљујући за добијену подршку, предсједник Асоцијације “Ствараоци Републике Српске” Момчило Kрајишник рекао је да ће на овај начин бити враћен дуг људима који су у току рата имали снаге да створе Српску.

Он је подсјетио да је Република Српска у току рата имала војно и цивилно-политичко крило, као и друге двије стране учеснице у рату.

“Наше цивилно-политичко крило успјело је створити Републику Српску и на њу треба да будемо поносни”, рекао је Kрајишник новинарима на Палама.

Наводећи да су 1996. године у Републици Српској усвојена два законска акта – о надокнадама посланицима првог сазива Народне скупштине и рјешавању њиховог стамбеног питања, Kрајишник је констатовао да ниједан од њих за 24 године није имплементиран.

“Никад никоме ништа није исплаћено и закључили смо да би требало на неки начин то валоризовати”, рекао је Kрајишник, додајући да закон о томе и даље постоји.

Пема његовим ријечима, закључено је да би та лица за 5,5 година колико нису примала плату требало да приме валоризовану накнаду на основу поређења платом данашњих посланика у Народној скупштини Републике Српске.

Kрајишник је истакао да многи од првих посланика, чланова Предсједништва и Владе живе тешко, неки су болесни и са малим пензијама од којих не могу купити ни лијекове.

Захваљујући свим странкама што су разумјеле тешку ситуацију да се плати оно што ствараоци Републике Српске нису наплатили у току рата, Kрајишник је рекао да ће Изјава бити упућена Влади Републике Српске, која ће након што уради оно што је из њеног домена, акт упутити Народној скупштини.

Он је додао да ће све бити доступно јавности и да ће сви моћи да се упознају о овој иницијативи.

Kрајишник је навео да је о свему разговарао и са предсједником Борачке организације Републике Српске Миломиром Савчићем, који је рекао да треба ријешити питање стваралаца Српске и да ће иницијатива бити подржана.
Предсједник Асоцијације “Ствараоци Републике Српске” прецизирао је да иницијатива за валоризовану накнаду за 5,5 ратних година обухвата 114 људи, укључујући и чланове Предсједништва који нису били обухваћени првим законом.

Остали учесници састанка нису давали изјаве.

Filter 2019