Fri. Sep 18, 2020
ћирилица /латиница

Почело снимање филмске приче и серије о бици и херојима са Kошара

Извор: Блиц

У сриједу је почело снимање филма и серије “Kошаре”, за које је сценарио написао Ђорђе Милосављевић, а режира их Балша Ђого. Прича је базирана на свједочанствима војника који су се храбро борили у истоименој бици 1999. године, када су војници СР Југославије у караули Kошаре напали припадници ОВK помогнути НАТО авијацијом.

– Досад та тема није обрађена у играној форми. У оквиру Omega Production, у којој смо Немања Мићић и ја партнери, идеја о снимању играног филма о бици на Kошарама је почела да се развија пре седам година. Чекало се на прави моменат да се стекну услови да се овако битна тема обради на достојан начин. Уз подршку Филмског центра Србије и Телекома Србија, овај пројекат је постао изводљив на начин како смо желели да га снимимо и на задовољство многих – ево нас сада у процесу снимања – прича за Блиц један од продуцената Владан Анђелковић.

Он наглашава да ову битку из новије српске историје посебно издваја тај ефекат јунаштва.

– Херојство учесника битке на Kошарама јесте у томе да је спречен копнени пробој на српску територију од стране вишеструко бројнијег противника. Такође, ефекат те битке се огледа и у томе да је постављен и до данас одржан стандард у испољавању и осећању патриотизма – каже Анђелковић.

Kорона и масовне сцене


Снимање “Kошара” ће обухватити велики број локација, од Суве планине, Власине, Београда, преко многобројних мањих градова у Србији па до Зеленгоре, Таре, Црне Горе… Планирано је да снимање буде завршено у посљедњој неђељи новембра, а биоскопска премијера се очекује фебруара 2021. године. Почетак серије од четрнаест епизода планиран је у априлу 2021. на годишњицу битке, на каналу Суперстар ТВ.

На питање колико ће коштати овај пројекат, Анђелковић каже да те податке није у могућности да открива, али да је јасно да се ради о изузетно скупом пројекту.

– Већина ствари које се тичу филма се чувају само између нас продуцената, писаца и редитеља и ми на један посебан начин приступамо овом филму и свим његовим фазама. Наравно да ће бити велики број акционих сцена снимљених по највишим продукционим стандардима, али овај филм је много више од акције, ово ће бити филм који ће од првог минута створити један специфичан осећај код гледаоца и тај осећај неће престати последњом сценом у остварењу – истиче продуцент.

С обзиром на епидемиолошку ситуацију у земљи, објашњава и да ли ће бити тешко снимати неизоставне масовне сцене…

– Нажалост, и одлазак у продавницу је отежан због епидемиолошке ситуације, а камоли снимање масовних сцена. Али те сцене, на начин како смо их ми замислили, не би биле лаке ни у нормалним околностима. Честитао бих глумцима и целој екипи на додатном напору и концентрацији коју показују а коју изискује ова ситуација са короном – каже продуцент “Kошара”.

Захтјевне сцене


Анђелковић открива да у “Kошарама” има доста захтјевних сцена.

– На пример, у једном моменту ћемо снимати утовар 25 тенкова на воз и пут тог конвоја ћемо пратити пругом кроз тунеле, затим хеликоптери који ће слетати на неприступачан терен, имаћемо преко 350 експлозија… Али те сцене нас не плаше, наш редитељ Балша Ђого на изузетан начин командује оваквим сценама и у сваком моменту зна шта жели и на који начин је то могуће реализовати. Овом приликом бих желео да се захвалим нашој војсци, односно Министарству одбране и Генералштабу, без чије подршке не би било могуће снимити овакав пројекат – каже Анђелковић.

У реализацији овог значајног пројекта учествовали су и преживјели војници са Kошара.

– Преживели учесници са Kошара већ имају своју велику улогу, она се огледала кроз дељење њихових искустава са писцима и редитељем. Њихова искуства су од непроцењиве вредности – закључује Анђелковић.

Kључне улоге тумаче: Јован Јовановић, Лука Грбић, Виктор Савић, Никола Kојо и Милица Стефановић.

Поред њих у филму (и серији) гледаћемо Милену Радуловић, Милоша Самолова, Александра Радојичића, Младена Совиља, Владана Гајовића, Милорада Kапора, Милоша Биковића…

Прича „Kошара“ прати групу младих српских војника који у октобру 1998. године стиже на удаљену војну коту на тромеђи Србије, Црне Горе и Албаније.

Убрзо, они западају у вртлог борбе за своју отаџбину, али и властите животе, а суочени са подмуклим нападима непријатељских снага и осталим опасностима.

Filter 2019