Sat. Sep 26, 2020
ћирилица /латиница

Жена која је измислила вегету: Kо је Сарајка која је направила зачин који обожавамо?

Невјероватна прича о Злати Бартл, жени која је измислила “Вегету”, постала је популарна на друштвеним мрежама.

Злата је рођена у фебруару 1920. у Босни и Херцеговини, у Сарајеву, гдје је и завршила грађанску школу и гимназију.

Игром случаја, 1955. нашла се у Загребу, а велики снијег завијао је све путеве у Југославији. Због завијаних путева, дуго није могла да се врати у родно Сарајево.

Проводећи вријеме у завијаном Загребу, Злата је покушала да нађе посао. Пријавила се на оглас за хемијског техничара у Подравки и била је примљена.

Временом је напредовала, и већ сљедеће године отишла је у Kопривницу и започела истраживачки рад у Подравкином центру. Године 1959. смислила је и направила зачин који до тада у свијету није постојао. Назвали су га Вегета 40, а касније је име промијењено у само Вегета.

У то вријеме, живјела је у скромној фабрици у Kопривници заједно с колегама, дијеливши с њима један оброк дневно. Улице су биле блатњаве и град је био неразвијен. Све је било тешка импровизација – ивице кесица за амбалажу су лијепили пеглама које су позајмљивали од жена из околних кућа.

Вегета је преко ноћи постала невјероватно популарна у цијелој Југославији, а затим је почела да се шири и у околним земљама. Данас се Вегета продаје у преко 40 земаља свијета на свим континентима.

Захваљујући Злати и њеном изуму, Подравка је с овим својим најпродаванијим производом постала глобална компанија, а сиромашан градић Kопривница је процвјетао. Преко 50 компанија широм свијета је покушало да ископира овај зачин својом верзијом замјене.

Злата је у раној младости имала љубав коју никада није пребољела, и касније се никада више није удавала. Умјесто тога, посветила се научном раду.

-Читавог живота сам сањала да створим нешто што ће бити корисно. Вољела сам пуно да учим, читам и проучавам неке ствари које нису биле у мом фаху, па и по цијену непроспаване ноћи – говорила је Злата.

Злата Барт добила је разна одликовања и признања: трг у Kопривници, парк у Загребу, спомен-собу у Подравки, проглашена је почасном грађанком Kопривнице (тек 2006. уз Алојза Моцка и Жарка Долинара), добила је награду Вечерњег листа за животно дјело и многе друге награде.

Умрла је 2008. године у 88. години живота.

Данас постоји фондација Злата Бартл која сваке године даје истоимене стипендије најталентованијим студентима за подршку научно-истраживачких радова.

Filter 2019