Sun. Sep 27, 2020
ћирилица /latinica

Odložen sabor trubača u Guči

Izvor: srpskainfo.com

Jubilarni 60. Sabor trubača u Guči odložen je po prvi put za svih šest decenija koliko se i održava u ovoj dragačevskoj varošici.

Mještani su zbunjeni, ali i razočarani jer upravo ova manifestacija bila je jedan od osnovnih prihoda za sve njih, piše Srbija Danas.

– Za vrijeme Sabora sve je izdato, čak i običnu livadu ko ima u tim danima ona mu donese novac. Ove godine je sve drugačije, ni sami ne znamo šta nas je snašlo. U ovo doba uvijek su počinjale pripreme, sada ništa. Biće ovo najtužnije ljeto za nas Dragačevce – kaže Slobodan Jovanović iz Guče.

Ova 2020. godina u kalendaru će biti upisana kao jedina do sada u kojoj se kroz prestonicu trube neće prolomiti zvukovi limenih instrumenata. Izostaće više od 300.000 gostiju iz svih dijelova svijeta, a veliki minus pretrepeće i ugostitelji.

– Guča je malo mjesto koje živi za trubu i od trube. Jasno nam je da u ovakvoj epidemiološkoj situaciji Sabor ne može da bude održan i to je zaista veliki udarac za sve nas. Ugostitelji su ove godine, usljed novonastale situacije ionako na gubitku, a odlaganje manifestacije samo je dodatno otežalo situaciju. Za tih nekoliko dana Sabora moglo je da se zaradi toliko novca, koliko za svih ostalih jedanaest meseci – izjavio je ugostitelj Tomislav Protić.

Gubitke će zbog otkazivanja jubilarnog Sabora pretrpeti i opština Lučani.

– Prihodi će biti manji između pet i deset miliona dinara. Međutim, na to se još dodaju i prihodi koji ulaze u opštinski budžet na osnovu brojnih taksi i poreza. Trubači su takođe razočarani, jer se većina njih vrijedno spremala za ovo takmičenje, a ove godine će najbolji ostati bez nagrada. Pravila struke i epidemiološke mjere su jasne, moraju se poštovati jer je zdravlje svih na prvom mestu – rekao je Jovan Kovačević, ispred Saborskog odbora.

Ostaje nada da će za 12 mjeseci sa čuvenog spomenika trubaču u centru Guče, opet odjeknuti zvuci dobro poznate himne “Sa Ovčara i Kablara“, i da će ova dragačevska varošica sljedećeg avgusta biti najveselije mjesto na Balkanu, kao što je to bila prethodnih 59 godina.

Filter 2019