Fri. Sep 25, 2020
ћирилица /latinica

Vakcina bi mogla biti dostupna do ljeta iduće godine

Izvor: Srna, Nezavisne novine

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da bi vakcina i lijek protiv virusa korona mogli biti dostupni iduće godine, što bi olakšalo situaciju što se tiče ugroženih grupa i u liječenju, te dodao da će tek onda biti moguće znatnije popuštanje mjera koje su na snazi.

-Tada ćemo imati jasniju situaciju i ovo će sve biti iza nas. Sad je stvar kako da organizujemo sistem, ali i naše živote- rekao je Šeranić za “Nezavisne novine”.

On je naveo da trenutna situacija nije povoljna s obzirom na to da je evidentan rast broja novozaraženih lica.

-Posljedično tome, imamo i rast broja lica koji se javljaju u bolnice. Što se tiče mjera, u ovom trenutku sprovodimo mjere prema zajednici i prema pojedincu, i to su mjere koje u okviru vanredne situacije koje imamo nismo ni ukidali. Sad je samo do načina kako se one sprovode. Došlo nam je ljeto, a ljeto samo po sebi traži i kupanje i zabave i izlete i okupljanja- ukazao je Šeranić.

On je rekao da nema relevantnih naučnih i stručnih pokazatelja da će usljed toplog vremena virus splasnuti i da je to naglašavao.

-Očigledno je da virus nema sezonalnost kao što je ima, recimo, virus gripa, i zato smo davali te oprezne izjave- dodao je Šeranić.

On je rekao da svi o virusu korona u praksi uče u hodu i da je važno da nadležni iz javnih institucija prenose one informacije koje dolaze od Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za kontrolu bolest.

-Očekujem da ćemo sljedeće godine u ovo doba vjerovatno imati vakcinu kojom ćemo olakšati situaciju u smislu ugroženih grupa koje ćemo vakcinisati. Takođe, očekujem da ćemo imati lijek kojim ćemo moći pomoći onima koji su oboljeli- naglasio je Šeranić.

On je naveo da u svijetu postoje terapije, ali da studije još nisu potpuno jasne, dodajući da je lijek remdesivir pokazao veliku uspješnost što se tiče liječenja u Americi jer su oni radili studije.

-Imamo i jedan lijek koji dolazi iz Japana i u okviru kliničke studije učestvuje naš klinički centar. Kada prođu sve faze kliničkih studija, sigurno ćemo imati i lijek. A kad to dobijemo, onda možete da djelujete direktno na virus, a onda možete da popuštate mjere. Sve dok ne bude tako, moramo da djelujemo prema pojedincu i zajednici- ukazao je Šeranić.

On je rekao da se još ne može reći da ljudi koji su preležali bolest imaju trajan imunitet i da još nema imunološke potvrde kakvu vrstu imuniteta ostavlja ovaj virus.

Šeranić je potvrdio da se rade neka ispitivanja s ljudima koji su već preležali kovid-19.

-Imao sam prilike da razgovaram s kolegama sKliničkog centra koji su bili zaraženi. Već se na tom radi i sve te stvari pratimo, a radiće se i studije. Međutim, opet će trebati uraditi više pojedinačnih studija da bismo imali jednu grupnu studiju koja će nam reći šta se tačno dešava- dodao je Šeranić.

Odgovarajući na pitanje kada se može očekivati šire testiranje populacije na antitijela, Šeranić je rekao da je imao sastanak sa predstavnicima SZO, koja bi sufinansirala u određenom aspektu ta istraživanja, koja bi ovdje radila dva medicinska dakulteta i Institut za javno zdravstvo.

-Nakon toga bismo to svakako predstavili javnosti. Planirano je da takva vrsta istraživanja bude u septembru u Republici Srpskoj, što bi nam bilo dobro kao podatak pred sezonu respiratornih virusa kako bismo stekli sliku šta u populaciji imamo s prokuženim stanovništvom- istakao je Šeranić.

Odgovarajući na pitanje da je bilo primjera smjenjivanja i kažnjavanja određenih zdravstvenih radnika, a da su i ranije bile najavljivane neke komisije i kakva je tu situacija, Šeranić je naglasio da svi jasno znaju kakve su upute kad je riječ o ponašanju.

On je ukazao da je vrlo važno da u bolnicama postoje komisije za sprečavanje interhospitalnih infekcija, ali da je isto tako važno da direktori bolnica s načelnicima dogovaraju načine prevencije širenja virusa.

-Naravno da je zdravstveni radnik lice koje se može zaraziti i mimo bolnice. Stvar je kako se ponašaju ti radnici unutar ustanove i kako radimo s licima koja su s njima u kontaktu. Svaki put kad se desi nešto, mi ćemo povlačiti pitanje odgovornosti. Odgovornost postoji i ja sam na funkciji koja je odgovorna i svakako se i moja odgovornost uvijek može povući- dodao je Šeranić.

Filter 2019