Fri. Sep 18, 2020
ћирилица /latinica

ISTOČNO SARAJEVO: Izložba povodom 140 godina od rođenja Milutina Milankovića

Autor: FILTER

Milutin Milanković bio je inženjer građevine, a kasnije i prvi Srbin doktor tehničkih nauka. Poznat je po velikim naučnim i stručnim rezultatima. Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu u saradnji sa Savezom inovatora Republike Srpske organizuje izložbu povodom 140 godina od njegovog rođenja. Izložba je podsjećanje na njegov život i rad predstavljen kroz 28 panoa.

Pitali smo studente šta znaju o ovom velikom srpskom naučniku.

Bio je prvi srpski doktor tehničkih nauka. Mislim da je podsticaj sve što možemo vidjeti na ovim panoima, da nam da inspiraciju za neke veće stvari– kaže Dragana NikićMilanković je jedan od najvećih umova srpske naučne istorije. Neka od njegovih dostignuća su Milankovićevi ciklusi, što je matematički proračun smjenjivanja ledenih doba, ali i Milankovićev kalendar koji ima odstupanje od dvije sekunde u odnosu na ovaj koji koristimo– naglašava Kosta Mihić.

Upravo su Milankovićevi ciklusi, koji objašnjavaju klimatske promjene na Zemlji i Milankovićev kalendar, najveća naučna dostignuća koja se ističu i pojašnjavaju na izložbi.

Mladen Banjanin, prodekan za nauku i preduzetništvo, izjavio je da je zadovoljan interesovanjem studenata i posjetom sugrađana. On je iskoristio priliku da se osvrne na nedavnu donaciju stručnih knjiga ovom fakultetu, ističući da ETF u Istočnom Sarajevu nastoji da sarađuje sa različitim institucijama, a jedna od takvih saradnji je i ona sa izdavačkom kućom „Akademska misao“ iz Beograda.

Kao proizvod kvalitetne saradnje oni su prošle sedmice dolazili u posjetu fakultetu i našoj biblioteci poklonili naučne i stručne knjige koje će unaprijediti kvalitet nastavnog i naučno-istraživačkog rada – kazao je Banjanin.

Dodao je da Elektrotehnički fakultet obilježava jubileje rođenja velikih naučnika, kao i bitne istorijske datume vezane za nauku i tehniku, iako je ove godine to otežano usljed situacije izazvane pandemijom korona virusa.

Za kraj, Banjanin je istakao da je prvi upisni rok završen i da je ovaj fakultet upisalo više studenata nego prošle godine, i kako sam kaže, to je pohvalno.

S obzirom na kvalitet fakulteta, laboratorijske resurse i nastavni kadar, u narednom kraćem vremenskom periodu, nastojaćemo da povećamo broj brucoša i da on bude duplo veći u odnosu na postojeće stanje – zaključuje Banjanin.

Ovo je druga velika izložba koju je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu realizovao sa Savezom inovatora Republike Srpske. Izložbama će se i ubuduće obilježavati značajni događaji. Izložba će u holu fakulteta biti postavljena do 29. jula, a posjeta je moguća svaki radni dan od 8 do 15 časova.

Filter 2019