Sat. Sep 26, 2020
ћирилица /латиница

ИСТОЧНО САРАЈЕВО: Изложба поводом 140 година од рођења Милутина Миланковића

Аутор: ФИЛТЕР

Милутин Миланковић био је инжењер грађевине, а касније и први Србин доктор техничких наука. Познат је по великим научним и стручним резултатима. Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву у сарадњи са Савезом иноватора Републике Српске организује изложбу поводом 140 година од његовог рођења. Изложба је подсјећање на његов живот и рад представљен кроз 28 паноа.

Питали смо студенте шта знају о овом великом српском научнику.

Био је први српски доктор техничких наука. Мислим да је подстицај све што можемо видјети на овим паноима, да нам да инспирацију за неке веће ствари– каже Драгана НикићМиланковић је један од највећих умова српске научне историје. Нека од његових достигнућа су Миланковићеви циклуси, што је математички прорачун смјењивања ледених доба, али и Миланковићев календар који има одступање од двије секунде у односу на овај који користимо– наглашава Kоста Михић.

Управо су Миланковићеви циклуси, који објашњавају климатске промјене на Земљи и Миланковићев календар, највећа научна достигнућа која се истичу и појашњавају на изложби.

Младен Бањанин, продекан за науку и предузетништво, изјавио је да је задовољан интересовањем студената и посјетом суграђана. Он је искористио прилику да се осврне на недавну донацију стручних књига овом факултету, истичући да ЕТФ у Источном Сарајеву настоји да сарађује са различитим институцијама, а једна од таквих сарадњи је и она са издавачком кућом „Академска мисао“ из Београда.

Kао производ квалитетне сарадње они су прошле седмице долазили у посјету факултету и нашој библиотеци поклонили научне и стручне књиге које ће унаприједити квалитет наставног и научно-истраживачког рада – казао је Бањанин.

Додао је да Електротехнички факултет обиљежава јубилеје рођења великих научника, као и битне историјске датуме везане за науку и технику, иако је ове године то отежано усљед ситуације изазване пандемијом корона вируса.

За крај, Бањанин је истакао да је први уписни рок завршен и да је овај факултет уписало више студената него прошле године, и како сам каже, то је похвално.

С обзиром на квалитет факултета, лабораторијске ресурсе и наставни кадар, у наредном краћем временском периоду, настојаћемо да повећамо број бруцоша и да он буде дупло већи у односу на постојеће стање – закључује Бањанин.

Ово је друга велика изложба коју је Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву реализовао са Савезом иноватора Републике Српске. Изложбама ће се и убудуће обиљежавати значајни догађаји. Изложба ће у холу факултета бити постављена до 29. јула, а посјета је могућа сваки радни дан од 8 до 15 часова.

Filter 2019