Tue. Sep 22, 2020
ћирилица /latinica

Studenti p(r)ozivaju-Božović odgovara

Autor: FILTER/M.K.

Predstavnici Unije studenata RS i Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu pozvali su načelnika opštine Istočna Ilidža da raspiše konkurs za stipendije.

Tvrde da je prošle godine u maju u Istočnoj Ilidži raspisan konkurs za dodjelu stipendija najboljim studentima, a u ovoj godini do danas nije. To će, kažu studentski predstavnici, najviše pogoditi studente koji već završavaju fakultet.
“Apelujemo na načelnika opštine da raspiše konkurs i da zajedno pomognemo svojim kolegama da bi lakše studirali i naravno roditeljima da bi olakšali proces studiranja“, rekao je Uroš Bjelica, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.


“Ovo će najviše pogoditi one vrijedne kolege koje zaslužuju stipendiju i koje završavaju fakultet jer svoje obaveze ispunjavaju u prvim ispitnim rokovima. Samim tim izgubiće mogućnost apliciranja na konkurs ukoliko on bude odložen”, dodaje Filip Matić, član Unije studenata RS.


Ne znamo razlog zbog koga su studenti iz Istočne Ilidže manje važni od onih iz drugih opština, poručuju iz Unije studenata RS.


“Uputićemo inicijativu svim opštinama da u svakoj konkursnoj komisiji za dodjelu stipendija bude jedan član koga će delegirati Unija studenata. Tako ćemo obezbijediti transparentnost samih dodjela stipendija”, poruka je Stefana Slijepčevića, predsjednika Unije studenata RS.


Studenti navode da su u opštinama i gradovima od Zvornika do Trebinja, a koji inače imaju redovne godišnje stipendije za studente, konkursi raspisani ili okončani. Pitaju se zašto se to ne dešava u Istočnoj Ilidži. Priznaju da se nisu direktno obraćali načelniku te da konkretan odgovor nemaju.


“Nismo se direktno obraćali ali mi opštinu posmatramo kao jednu cjelinu, kao jednu instituciju kojoj smo se prethodno obratili i očekujemo da proces završi do kraja. Ako bude trebalo da mi provodimo proces od početka do kraja, ne znam…Treba pustiti srednjoškolcima i studentima da vode opštinu pa ćemo možda ranije raspisati te konkurse”, kaže Matić.


Odgovor smo potražili od načelnika Istočne Ilidže.


“Konkurs će biti raspisan, sredstva namijenjena za stipendije isplaćena”, poručuje Marinko Božović.


Dok studenti kažu da ih politički sukobi u Istočnoj Ilidži ne zanimaju, načelnik opštine tvrdi da su studentski predstavnici instruisani od strane SNSD-a. Pokazuje njihove fotografije sa stranačkih skupova i aktivnosti.


“Za mene je porazno to što su ove dvije institucije ispolitizovane i stavljene u funkciju samo jedne političke partije. Oni su po nalogu svojih političkih, stranačkih šefova sazvali tu konferenciju. Pokušavaju da uberu jeftine političke poene”, kaže Božović.


On studenske predstavnike pita kako će gledati na nabavku prostora za Studentski centar, po kojoj cijeni će biti kupljen te da li je istina da je direktorica Studentskog centra smijenjena zbog toga što, kako je rekao „nije htjela da potpiše nelegalne radnje oko nabavke.


“Koliko je to stipendija za studente Univerziteta u Istočnom Sarajevu koje će otići po ko zna koji put kroz razne sumnjive kupovine, prodaje prostora u džepove tajkuna iz RS?“, pita Božović.


Ponavlja da će  konkurs biti raspisan a za kašnjenje optužuje skupštinsku većinu koju predvodi SNSD. Jedini cilj im je, kaže, da smanje prihode opštine kako se budžetske obaveze ne bi izvršavale na vrijeme.

Filter 2019