Fri. Sep 25, 2020
ћирилица /латиница

Студенти п(р)озивају-Божовић одговара

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

Представници Уније студената РС и Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву позвали су начелника општине Источна Илиџа да распише конкурс за стипендије.

Тврде да је прошле године у мају у Источној Илиџи расписан конкурс за додјелу стипендија најбољим студентима, а у овој години до данас није. То ће, кажу студентски представници, највише погодити студенте који већ завршавају факултет.
“Апелујемо на начелника општине да распише конкурс и да заједно помогнемо својим колегама да би лакше студирали и наравно родитељима да би олакшали процес студирања“, рекао је Урош Бјелица, предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву.


“Ово ће највише погодити оне вриједне колеге које заслужују стипендију и које завршавају факултет јер своје обавезе испуњавају у првим испитним роковима. Самим тим изгубиће могућност аплицирања на конкурс уколико он буде одложен”, додаје Филип Матић, члан Уније студената РС.


Не знамо разлог због кога су студенти из Источне Илиџе мање важни од оних из других општина, поручују из Уније студената РС.


“Упутићемо иницијативу свим општинама да у свакој конкурсној комисији за додјелу стипендија буде један члан кога ће делегирати Унија студената. Тако ћемо обезбиједити транспарентност самих додјела стипендија”, порука је Стефана Слијепчевића, предсједника Уније студената РС.


Студенти наводе да су у општинама и градовима од Зворника до Требиња, а који иначе имају редовне годишње стипендије за студенте, конкурси расписани или окончани. Питају се зашто се то не дешава у Источној Илиџи. Признају да се нису директно обраћали начелнику те да конкретан одговор немају.


“Нисмо се директно обраћали али ми општину посматрамо као једну цјелину, као једну институцију којој смо се претходно обратили и очекујемо да процес заврши до краја. Ако буде требало да ми проводимо процес од почетка до краја, не знам…Треба пустити средњошколцима и студентима да воде општину па ћемо можда раније расписати те конкурсе”, каже Матић.


Одговор смо потражили од начелника Источне Илиџе.


“Конкурс ће бити расписан, средства намијењена за стипендије исплаћена”, поручује Маринко Божовић.


Док студенти кажу да их политички сукоби у Источној Илиџи не занимају, начелник општине тврди да су студентски представници инструисани од стране СНСД-а. Показује њихове фотографије са страначких скупова и активности.


“За мене је поразно то што су ове двије институције исполитизоване и стављене у функцију само једне политичке партије. Они су по налогу својих политичких, страначких шефова сазвали ту конференцију. Покушавају да уберу јефтине политичке поене”, каже Божовић.


Он студенске представнике пита како ће гледати на набавку простора за Студентски центар, по којој цијени ће бити купљен те да ли је истина да је директорица Студентског центра смијењена због тога што, како је рекао „није хтјела да потпише нелегалне радње око набавке.


“Kолико је то стипендија за студенте Универзитета у Источном Сарајеву које ће отићи по ко зна који пут кроз разне сумњиве куповине, продаје простора у џепове тајкуна из РС?“, пита Божовић.


Понавља да ће  конкурс бити расписан а за кашњење оптужује скупштинску већину коју предводи СНСД. Једини циљ им је, каже, да смање приходе општине како се буџетске обавезе не би извршавале на вријеме.

Filter 2019