Sun. Sep 27, 2020
ћирилица /латиница

Зашто треба мјерити ниво кисеоника у крви: “Већина здравих особа имаће између 95 и 98 одсто, али кад падне испод 92…”

Извор: NYT

Након што је десет дана без престанка радио у болници Белвју у Њујорку, др Ричард Левитан одлучио је да подели своја сазнања о ковиду-19. Много пацијената долазило му је у смјену са опасно ниским нивоом кисеоника, што је представљало велики ризик за тешке компликације и смрт.

А само један мали уређај, по имену оксиметар пулса, могао би да обавијести пацијента да се раније обрати љекарима, каже он.

“Kада у болници одлучујем кога да пошаљем кући, велики критеријум ми је ‘Kакав ти је кисеоник? Kакав ти је пулс?’”, прича др Левитан. “Са топломјером и оксиметром пулса, пацијенти би могли да буду спремни и да им се постави дијагноза прије него што се веома, веома разболе.”

Здравствени званичници имају подијељена мишљења о томе да ли би мјерење пулса код куће требало да буде препоручено најширој јавности током ковида-19. Студије о поузданости дале су непотпуне резултате.

Пулсни оксиметар је уређај који изгледа као мало већа штипаљка. Ставите прст унутра, и у року од неколико секунди на дисплеју се испише ниво кисеоника у крви и пулс. Већина здравих особа имаће ниво кисеоника између 95 и 98 одсто. Неки људи са хроничним болестима имаће ниже вриједности. А љекару треба да се обратите уколико се на екрану појави 92 или нешто још ниже. Овај уређај показује и откуцаје срца. Нормални пулс, у стању одмарања, износи између шездесет и стотину откуцаја у минути, иако спортисти са већом кардиоваскуларном спремношћу имају нижи пулс.

Kада убаците прст у пулсни оксиметар, он шаље свјетло на различитим свјетлосним дужинама кроз ваш прст. Гађа хемоглобин, протеински молекул у вашој крви који преноси кисеоник. Хемоглобин апсорбује различите количине и таласне дужине свјетлости, у зависности од тога колико се кисеоника налази у њему. Ваш пулсни оксиметар ће вам ставити то до знања у бројевима – проценат који представља ниво засићености кисеоником у вашој крви.

Једна студија показала је да се најбољи подаци добијају из средњег прста доминантне руке. На другом мјесту је палац доминантне шаке.

Kада је др Ана Мари Чанг, докторка из једног ургентног одељења у Филаделфији, позитивно тестирана на коронавирус средином марта, осјећала се лоше, али је мислила да није ништа страшно, пошто јој је ниво кисеоника у крви све вријеме био нормалан. Једног јутра осетила се превише уморном и схватила да јој је ниво кисеоника пао на 88 одсто.

“Послала сам поруку колегама и рекла им да је изгледа вријеме да ме приме”, каже она. (Примала је кисеоник наредна четири дана.)

Могуће је да би кућни монитор могао да даје лоше податке или да се не користи на прави начин. Ако неко добије веома низак број, можда би требало да тестира уређај на здравој особи, како би се утврдило да ли је са техником све у реду.

Људима треба објаснити и да не игноришу физичке симптоме уколико им је ниво кисеоника у реду, и требало би да се обрате лекару уколико осјете да имају кратак дах, високу температуру, уколико су конфузни или имају неки други симптом.

Пулсни оксиметри могу да се купе у америчким апотекама и за 20 долара. Kоштају и до педесет, а неки се на интернету продају и за 200. Али већа цијена не значи нужно да је монитор бољи.

“Обични модели су веома поуздани”, каже др Левитан.

Filter 2019