Wed. Sep 30, 2020
ћирилица /latinica

ISTOČNO SARAJEVO: Broj oboljelih od virusa korona svakodnevno raste

Autor: FILTER/M.K.

Na području Sarajevsko-romanijske regije zabilježeno je više od 120 slučajeva oboljelih od virusa korona u posljednjih dvadesetak dana.


U posljednja 24 časa potvrđeno je 16 novih slučajeva. Poređenja radi, u toku aprila i maja registrovano je 16 slučajeva.


Pogoršanje epidemiološke situacije na ovom području rezultat je nepoštovanja osnovnih preporuka – nošenje zaštitnih maski i držanje fizičke distance, kažu naši sagovornici.


U regionalnoj kancelariji Istočno Sarajevo Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kažu da je najviše oboljelih na području za koje je nadležan Dom zdravlja Istočno Sarajevo, a to su opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo. Ipak, po opštinama, najviše oboljelih je u Palama.  


“Najviše pozitivnih imamo na području Doma zdravlja Istočno Sarajevo i to je 50 lica. Po opštinama za koje je nadležan ovaj Dom zdravlja to je 25 Istočna Ilidža i 25 Istočno Novo Sarajevo. S tim da na području Istočne Ilidže imamo 17 oporavljenih. Na području koje pokriva Dom zdravlja Pale do sada su potvrđena 44 slučaja, od toga se njih 9 oporavilo. Na području Sokoca je 17 potvrđenih slučajeva, jedno lice je oporavljeno. Na području Trnova imamo dva pozitivna nalaza“, rekao je Vlado Miovčić, rukovodilac regionalnog centra u Istočnom Sarajevu Instituta za javno zdravstvo RS.


Testiranja se nastavljaju – u posljednja 24 časa prikupljeno je više od 100 uzoraka. Ti rezultati će biti poznati tokom vikenda.


Trenutno je na kovid odjeljenju Bolnice Srbija hospitalizovano 10 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Jedan pacijent je na respiratoru a nekoliko njih na terapiji kiseonikom.


“Ukupan kapacitet kovid odjeljenja je 42 bolnička kreveta i u jednom momentu možemo imati 12 pacijenata na respiratoru. Ukoliko to bude potrebno, možemo proširiti kapacitet”“, rekao je Nebojša Šešlija, direktor JZU Bolnica Srbija.


Iz Doma zdravlja Istočno Sarajevo apeluju na poštovanje propisanih mjera.


“Apelovao bih na stanovništvo da se pridržavaju predviđenih mjera, da se nose maske i rukavice, da se vrši dezinfekcija, fizička distanca i higijena ruku. Sve kako bi se mogućnost prenosa virusa svela na najmanju moguću mjeru”, rekao je Danko Vasiljević, direktor Doma zdravlja.

Filter 2019