Tue. Sep 22, 2020
ћирилица /латиница

У Српској вирусом корона заражено 144 дјеце

Извор: РТРС

Владимир Мирошљевић, начелник Клинике за дјечије болести на УКЦ Српске рекао је, да је у Републици Српској вирусом корона заражено укупно 144 дјеце.

– Заражено је 69 дјеце узраста до четири године и 75 узраста од пет до 15 година – рекао је Мирошљевић.

Он је истакао да је њихово здравствено стање добро, те да тренутно на Клиници за дјечије болести није хоспитализовано ниједно дијете заражено вирусом корона.

Дјеца иначе имају лаке клиничке слике, али се увијек поставља питање колико су она резервоар инфекције и како могу да преносе вирус на друге особе – навео је Мирошљевић.

Он је истакао да подаци о броју заражене дјеце у Српској нису забрињавајући јер је заражено мало више од два одсто, што је у складу са процентом на глобалном нивоу.

Мирошљевић је рекао да је разлог за повећање броја заражених попуштање мјера и дисциплине, наводећи да је највећи број заражене дјеце узраста до годину дана.

Посљедња три пацијента у Српској су бебе до мјесец дана, што говори да су се заразили од родитеља, који су унијели вирус у породицу – навео је он.

Мирошљевић је навео да су симптоми вируса корона код 60 одсто заражене дјеце температура, кашаљ и главобоља, додајући да су могући и мучнина и пролив.

Filter 2019