Tue. Sep 29, 2020
ћирилица /latinica

ISTOČNA ILIDŽA: Nema saradnje, nema kompromisa

Autor: FILTER/ M.K.

Odbornici SDS-a i PDP-a napustili su današnju sjednicu Skupštine opštine Istočna Ilidža, dok je skupštinska većina nastavila sa radom. Obje strane tvrde da politički protivnici sabotiraju njihov rad.

Jedino što je sigurno je da saradnje nema.
Nakon što je u oktobru prošle godine došlo do promjene skupštinske većine u Istočnoj Ilidži, većinu čini koalicija okupljena oko SNSD-a.

Jedna od spornih situacija je razrješenje Rada Ćosovića sa mjesta predsjednika Skupštine opštine, što je bio jedan od prvih poteza nove skupštinske većine. Razrješenje je dobilo sudski epilog.

„Trenutno rukovodstvo Skupštine opštine Istočna Ilidža potpuno je zanemarilo sudsku presudu kojom je utvrđeno da je prethodni predsjednik SO razriješen na nezakonit način“, rekao je Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža nakon što su odbornici SDS-a i PDP- a napustili skupštinsko zasijedanje.

„Po službenoj dužnosti je Komisija za izbor i imenovanja morala da se sastane i da se izvrši primopredaja, da Rade Ćosović bude vraćen u radni odnos a onda da se po zakonskoj proceduri, kako to predviđaju Zakon o lokalnoj samoupravi, Statut i Poslovnik opštine, zakaže sjednica. To je bio red poteza koji je bilo neophodno uraditi a odbornici trenutne skupštinske većine su to potpuno zanemarili“, kaže Božović i dodaje da SDS i PDP neće da učestvuju u nelegalnom radu, te da će podnijeti krivične prijave.

Za skupštinsku većinu Božović tvrdi da u ovom slučaju ne zna šta znači poništenje a šta ukidanje akta. Ponovo se ide u nove sudske procese a rađani će plaćati greške koje se prave, poručuje načelnik opštine i dodaje da je posljednje sjednice prošlo više od 60 dana što je direktno kršenje zakona.

„Tačke dnevnog reda koje sam ja kao načenik predložio nisu na Kolegiju uvrsili u dnevni red sjednice. Zakonska obaveza je da se tačke stave na dnevni red i da se o njima razmatra i onda ih mogu skinuti i obrazložiti zbog čega ih ne stavljaju na dnevni red“, rekao je Božović.

Sa druge strane, skupštinska većina tvrdi je pitanje razrješenja predsjednika skupštine formalnost koja će se ispraviti. Realnost je, poručuju, promjena skupštinske većine koju načelnik ne želi da prihvati.

„Postoji presuda suda koja kaže da formalna stvar nije ispunjena, da akt kojim se razrješava predsjednik ne može biti u formi odluke nego mora biti u formi rješenja. Na današnjoj sjednici smo stavili na dnevni red tačku da to formalno-pravno ispoštujemo“, rekao je Nebojša Šešlija, šef kluba odbornika SNSD-a.

Šešlija tvrdi da načelnik nije dostavio materijale u vezi sa tačkama koje je predložio za dnevni red sjednice i da zbog toga skupštinski kolegij te tačke nije uvrstio na denvni red.

„On je dostavio nazive tačaka bez materijala. Ne možemo raspravljati bez materijala jer jasno želimo da znamo šta sadrže te tačke dnevnog reda jer vi u naslovu tačke možete napisati bilo šta“, kaže Šešlija.

Načelnik opštine tvrdi da je skupštinska većina od oktobra prošle godine pokušala u nekoliko navrata da zaustavi određene projekte. Sa druge strane, skupštinska većina odgovara da načelnik opštine bojkotuje njihov rad još od oktobra prošle godine.

„Radi se o gondoli na Pavlovcu, o projektu saobraćajnice prema zgradi gimnazije. Bespotrebno smo izgubili vrijeme, danas se blokiraju određeni regulacioni planovi. Cilj je samo da se opštini smanje prihodi, da se do izbora priliv novca u budžet opštine zaustavi“, izjavio je Božović.

„Konstantno pokušava manipulisati stanovnicima i podvaljivati određene stvari, pokrivati nerad i nemoć da išta uradi na području opštine. Postavljamo mu pitanje da li je on načelnik koji ima usvojena četiri budžeta? Šta ga je moglo spriječiti u realizaciji tih budžeta i šta je on konkretno uradio na mjestu načenika za četiri godine?“, pita Šešlija.

Nakon što su SDS i PDP napustili sjednicu, odbornici skupštinske većine nastavili su sa radom. Nakon razrješenja Rada Ćosovića, izabrali su Zorana Traparu za predsjednika Skupštine opštine. O ostalim tačkama dnevnog reda se nije raspravljalo jer je sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Datum nastavka biće određen u narednim danima.

Filter 2019