Thu. Sep 24, 2020
ћирилица /латиница

ИСТОЧНА ИЛИЏА: Нема сарадње, нема компромиса

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.

Одборници СДС-а и ПДП-а напустили су данашњу сједницу Скупштине општине Источна Илиџа, док је скупштинска већина наставила са радом. Обје стране тврде да политички противници саботирају њихов рад.

Једино што је сигурно је да сарадње нема.
Након што је у октобру прошле године дошло до промјене скупштинске већине у Источној Илиџи, већину чини коалиција окупљена око СНСД-а.

Једна од спорних ситуација је разрјешење Рада Ћосовића са мјеста предсједника Скупштине општине, што је био један од првих потеза нове скупштинске већине. Разрјешење је добило судски епилог.

„Тренутно руководство Скупштине општине Источна Илиџа потпуно је занемарило судску пресуду којом је утврђено да је претходни предсједник СО разријешен на незаконит начин“, рекао је Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа након што су одборници СДС-а и ПДП- а напустили скупштинско засиједање.

„По службеној дужности је Kомисија за избор и именовања морала да се састане и да се изврши примопредаја, да Раде Ћосовић буде враћен у радни однос а онда да се по законској процедури, како то предвиђају Закон о локалној самоуправи, Статут и Пословник општине, закаже сједница. То је био ред потеза који је било неопходно урадити а одборници тренутне скупштинске већине су то потпуно занемарили“, каже Божовић и додаје да СДС и ПДП неће да учествују у нелегалном раду, те да ће поднијети кривичне пријаве.

За скупштинску већину Божовић тврди да у овом случају не зна шта значи поништење а шта укидање акта. Поново се иде у нове судске процесе а рађани ће плаћати грешке које се праве, поручује начелник општине и додаје да је посљедње сједнице прошло више од 60 дана што је директно кршење закона.

„Тачке дневног реда које сам ја као наченик предложио нису на Kолегију уврсили у дневни ред сједнице. Законска обавеза је да се тачке ставе на дневни ред и да се о њима разматра и онда их могу скинути и образложити због чега их не стављају на дневни ред“, рекао је Божовић.

Са друге стране, скупштинска већина тврди је питање разрјешења предсједника скупштине формалност која ће се исправити. Реалност је, поручују, промјена скупштинске већине коју начелник не жели да прихвати.

„Постоји пресуда суда која каже да формална ствар није испуњена, да акт којим се разрјешава предсједник не може бити у форми одлуке него мора бити у форми рјешења. На данашњој сједници смо ставили на дневни ред тачку да то формално-правно испоштујемо“, рекао је Небојша Шешлија, шеф клуба одборника СНСД-а.

Шешлија тврди да начелник није доставио материјале у вези са тачкама које је предложио за дневни ред сједнице и да због тога скупштински колегиј те тачке није уврстио на денвни ред.

„Он је доставио називе тачака без материјала. Не можемо расправљати без материјала јер јасно желимо да знамо шта садрже те тачке дневног реда јер ви у наслову тачке можете написати било шта“, каже Шешлија.

Начелник општине тврди да је скупштинска већина од октобра прошле године покушала у неколико наврата да заустави одређене пројекте. Са друге стране, скупштинска већина одговара да начелник општине бојкотује њихов рад још од октобра прошле године.

„Ради се о гондоли на Павловцу, о пројекту саобраћајнице према згради гимназије. Беспотребно смо изгубили вријеме, данас се блокирају одређени регулациони планови. Циљ је само да се општини смање приходи, да се до избора прилив новца у буџет општине заустави“, изјавио је Божовић.

„Kонстантно покушава манипулисати становницима и подваљивати одређене ствари, покривати нерад и немоћ да ишта уради на подручју општине. Постављамо му питање да ли је он начелник који има усвојена четири буџета? Шта га је могло спријечити у реализацији тих буџета и шта је он конкретно урадио на мјесту наченика за четири године?“, пита Шешлија.

Након што су СДС и ПДП напустили сједницу, одборници скупштинске већине наставили су са радом. Након разрјешења Рада Ћосовића, изабрали су Зорана Трапару за предсједника Скупштине општине. О осталим тачкама дневног реда се није расправљало јер је сједница прекинута због недостатка кворума. Датум наставка биће одређен у наредним данима.

Filter 2019