Tue. Sep 22, 2020
ћирилица /latinica

“Čarolija niti” i ručni rad u vrijeme izolacije

Izvor: Elta TV

Svake godine u Istočnom Sarajevu organizuje se tradicionalna izložba ženskih ručnih radova „Čarolija niti“. Zbog vanrdnih mjera izazvanih pojavom virusa korona ove godine nije bilo izložbe, ali su članice radionice ručnog rada pred kamerom ELTA televzije izložile radove koji su nastali u vrijeme izolacije.

Ručni rad, kao i bilo koja vrsta hobija odličan su način da brže i ljepše prođe vrijeme u izolaciji. Poručuju ovo članice radionice „Čarolija niti“ iz Istočnog Sarajeva. U to su se, kažu, uvjerile ove godine kada je zbog vanrednog stanja kretanje mjesecima bilo ograničeno.
– Ja sama živim i stalno sam imala nešto raditi, ali sam se okrenula pletenju papa, poklanjam ih. A većinom keram ručnom iglom. Pletem sve ručne radove, sve znam i tkati – kaže Jefa Gavrić.

Radionicu na kojoj se okupljaju žene koje žele naučiti ili usavršiti razne tehnike i vrste ručnih radova, vodi etnolog Branko Pjević. Kaže da su tokom izolacije članice uradile mnogo lijepih i korisnih radova.
– Obično su to radovi vezani za našu tradiciju, ali ima i ostalih. Svaka od njih je pokazala svoje umijeće. Radionica ima i jedan poseban zdravstveni faktor te radnu funkciju. Danas živimo drugačije, odnosi u porodicama su malo poremećeni tako da ovo dođe kao jedno malo porodično okupljanje. Mi faktički i jesmo jedna mala porodica koja se okuplja u određene dane i na taj način provodimo to svoje slobodno vrijeme – rekao je Pjević.

Ove vrijedne žene svake godine za sugrađane organizuju izložbu svojih radova. Izložbe su izuzetno posjećene, a kako je ovogodišnja izostala, biće više materijala za narednu, vedro poručuju članice „Čarolije niti“.

– Pravim okrugle i četvrtaste jastuke. Jednostavno je iako izgleda komplikovano. Ovaj je star 38 godina. Imate mnogo crtati na materijalu, kockice koje kasnije radite na naličju. Sastavite, napunite sa spužvom i polako se naprave ova dugmad – priča za ELTA TV Elizabeta Popović.

– Radim sve, od šivenja, veza, pletenja…Volim ručni rad, to me je uvijek ispunjavalo pa sada kada sam u penziji mnogo sam uradila. Poklanjam a volim unikat, uvijek dodam nešto svoje – dodaje njena kolegica Ljubica Mijović.

Uz heklanje, pletenje, vez, dekupaž i brojne druge vrste ručnih radova kojima vladaju, često i zapjevaju. Pjesmom nas pozdravljaju do naredne izložbe na kojoj će prikazati sve što svakodnevno rade.

Filter 2019