Tue. Sep 29, 2020
ћирилица /латиница

“Чаролија нити” и ручни рад у вријеме изолације

Извор: Елта ТВ

Сваке године у Источном Сарајеву организује се традиционална изложба женских ручних радова „Чаролија нити“. Због ванрдних мјера изазваних појавом вируса корона ове године није било изложбе, али су чланице радионице ручног рада пред камером ЕЛТА телевзије изложиле радове који су настали у вријеме изолације.

Ручни рад, као и било која врста хобија одличан су начин да брже и љепше прође вријеме у изолацији. Поручују ово чланице радионице „Чаролија нити“ из Источног Сарајева. У то су се, кажу, увјериле ове године када је због ванредног стања кретање мјесецима било ограничено.
– Ја сама живим и стално сам имала нешто радити, али сам се окренула плетењу папа, поклањам их. А већином керам ручном иглом. Плетем све ручне радове, све знам и ткати – каже Јефа Гаврић.

Радионицу на којој се окупљају жене које желе научити или усавршити разне технике и врсте ручних радова, води етнолог Бранко Пјевић. Kаже да су током изолације чланице урадиле много лијепих и корисних радова.
– Обично су то радови везани за нашу традицију, али има и осталих. Свака од њих је показала своје умијеће. Радионица има и један посебан здравствени фактор те радну функцију. Данас живимо другачије, односи у породицама су мало поремећени тако да ово дође као једно мало породично окупљање. Ми фактички и јесмо једна мала породица која се окупља у одређене дане и на тај начин проводимо то своје слободно вријеме – рекао је Пјевић.

Ове вриједне жене сваке године за суграђане организују изложбу својих радова. Изложбе су изузетно посјећене, а како је овогодишња изостала, биће више материјала за наредну, ведро поручују чланице „Чаролије нити“.

– Правим округле и четвртасте јастуке. Једноставно је иако изгледа компликовано. Овај је стар 38 година. Имате много цртати на материјалу, коцкице које касније радите на наличју. Саставите, напуните са спужвом и полако се направе ова дугмад – прича за ЕЛТА ТВ Елизабета Поповић.

– Радим све, од шивења, веза, плетења…Волим ручни рад, то ме је увијек испуњавало па сада када сам у пензији много сам урадила. Поклањам а волим уникат, увијек додам нешто своје – додаје њена колегица Љубица Мијовић.

Уз хеклање, плетење, вез, декупаж и бројне друге врсте ручних радова којима владају, често и запјевају. Пјесмом нас поздрављају до наредне изложбе на којој ће приказати све што свакодневно раде.

Filter 2019