Fri. Sep 25, 2020
ћирилица /латиница

Источно Ново Сарајево: Наставак помоћи привреди

Извор: Срна

Скупштина општине Источно Ново Сарајево усвојила је на данашњој сједници три одлуке које се односе на помоћ привреди за опоравак од посљедица изазваних вирусом корона.

Одборници су донијели одлуке о ослобађању плаћања накнаде на име закупа за стамбене јединице, пословне просторе и земљиште за постављање привремених објеката, плаћања накнаде за љетне баште за ову годину и одлуку о продужењу рока важења локацијских услова издатих за постављање огласних медија.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је новинарима да је ово дио мјера подршке сектору привреде за опоравак од ковида-19, за шта је издвојено око 50.000 KМ.

Он је најавио да ће у наредних двадесетак дана општина објавити јавни позив за финансијску подршку привредницима од око 130.000 KМ, а 50.000 KМ ће бити усмјерено Kомуналном предузећу за ослобађање плаћања накнаде за одвоз смећа за април и дио марта и маја.

“Општина ће у овој години издвојити око 230.000 KМ, што директно, што индиректно за подршку привредницима”, истакао је Ћосић.

Ћосић је рекао да и општина трпи губитке по основу наплате ренте и уређења, наводећи да на подручју локалне заједнице тренутно има 15 инвеститора који имају своје обавезе и биће им омогућено да их исплаћују на рате.

Он је нагласио да је данас на његов захтјев са дневног реда повучена одлука о усвајању Регулационог плана “Јелав” јер сматра да присуство 10 од 19 одборника није довољно да воде квалитетну расправу о битном документу.

Ћосић је напоменуо да је ријеч о најатрактивнијем земљишту на подручју општине, а то је локација Kомуналног предузећа за коју је заинтересовано више инвеститора.

“Ми смо једна од општина гдје није заустављен грађевински сектор, реализују се све планиране инвестиције, а 15 инвеститора ради своје стамбено-пословне објекте”, рекао је он.

Ћосић је изразио задовољство што су на данашњој сједници одборници једногласно усвојили све одлуке.

Одборници су подржали и извјештаје о раду Дома здравља Источно Сарајево и општинске Борачке организације.

Шеф Kлуба одборника СДС-а Милан Kовачевић рекао је да су данас усвојили важне одлуке, те да је посебно задовољан због усвајања извјештаја о раду Дома здравља, чиме су дали подршку здравственој установи која улаже велике напоре да у вријеме епидемије вируса корона пружи адекватну медицинску помоћ грађанима.

Он је похвалио и доношење одлуке о ослобађању накнада за љетне баште јер је то мала помоћ привреди.

Директор Дома здравља Источно Сарајево Данко Васиљевић рекао је да је у протеклој години било потешкоћа у финансијском пословању због повећања плата запослених, што је довело до губитка у пословању.

Васиљевић је навео да је затекао то стање по преузимању дужности, као и репрограм дуга из 2008. године који се још отплаћује.

Он је нагласио да уредба Владе Републике Српске да 50 милиона KМ буде издвојено за санирање стања у домовима здравља већ даје одређене резултате, наводећи да им сада ситуацију отежава и епидемија вируса корона, јер имају повећане трошкове, а смањене приходе од партиципација.

Васиљевић је апеловао да се становништво придржава мјера заштите ради смањења могућности заразе.

Filter 2019