Mon. Sep 28, 2020
ћирилица /latinica

Crni Ivanjdan u Presjenici

Autor: Miroslav Toholj, odlomak iz “Crne knjige”

Napad na Gornju Presjenicu počeo je 7. jula u jutarnjim satima iz pravca Zoranovića, Šabanaca i Kijeva. U šumu na Rošcima sklonilo se nekoliko stotina staraca, žena i djece sa šireg područja Presjenice. Stariji stanovnici koji su ostali kod svojih kuća su svi poubijani.

U zaseoku Gornje selo (G. Presjenica) napadači su zaklali Staku (Riste) Ljuboja (82), Janka (Bogdana) Popovića (78) i Lazara Popovića (88).

U zaseoku Straišta ubijen je Mlađen (Jole) Samardžija (68), dok su preostali mještani izbjegli u toku napada.

U zaseoku Požari ubijeni su Mirko (Vase) Kravljača (87) i Kosa (Vase) Kravljača (72).

U zaseocima Dubrave i Močevići nestali su Petko Šehovac, Jovo (Milinka) Vasković (32) i njegov brat Nedo (Milinka) Vasković (30).

Masakrirani leševi pronađeni su po oslobađanju sela. Ostali mještani ovih sela izbjegli su u toku napada u kojem su ovi zaseoci spaljeni i opljačkani.

U zaseoku Šiljegovići nestali su Dušan Šiljegović, njegova žena Dragica sa dvoje unučadi. I njihovi leševi otkriveni su u julu 1993. po oslobađanju Trnova.

U Umčanima zarobljen je Miloš (Nikole) Kenjić (82) i, prema pojedinim svjedocima, sproveden u logor za Srbe u Konjicu, ali se ispostavilo da je i on ubijen.

U zaseoku Mošići (D. Presjenica), uprkos činjenici da su izjavili lojalnost lokalnoj muslimanskoj vlasti, ubijeni su Miloš (Bože) Cvijetić (83), Vinko (Miloša) Cvijetić (59), Vinkova žena Dragica Cvijetić (rođ. Kenjić, 59.), Dušan (Veljka) Cvijetić (61), Dušanova žena Zorka Cvijetić (rođ. Došlo, 61.), Dragica (Koje) Cvijetić (rođ. Bjelica). Zaselak je opljačkan i spaljen.

U zaseoku Dolovi, iz kojeg je većina stanovništva izbjegla pred napadačima, ubijeni su Aranđija (Marka) Štaka (67), njena kći Dana Štaka i Danilo (Staniše) Pucar (79).

U zaseoku Podočađelo kod Kijeva spaljeno je petnaestak srpskih kuća i ubijeni Rajko (Drage) Vukajlović (41), Aranđija (Mašinke) Vukomanović (63) i Drago (Jove) Vukomanović (42) čiji leševi su spaljeni.

U zaseoku Đurići Zarobljen je Pajo Veletić i nakon tri dana sproveden u zatvor u Ploskića kućama odakle uspjeva pobjeći. Zajedno s njim iz zatvora bježi i Vida Kravljača, zarobljena u zaseoku Ljuci (Bonovci).

U Bonovcima su zaklani Kosta (Gligora) Šehovac (87) i njegova žena Jovanka Šehovac (84). Zarobljene su i Joka Kravljača, Slavica Kravljača sa djetetom, Ljubica Kravljača sa troje djece, koje u zatvoru u Dejčićima provode više od devedeset dana, nakon čega su neki od njih razmjenjeni.

U zaseoku Šehovina Ubijeni su Savo (Ilije) Klepić (46) i Rade (Pere) Šehovac (32).

U napadu na zaseok Šljivaci ubijeni su Mirko (Danila) Šehovac zvani Lola (68), više godina nepokretan, i njegova žena Tankosa Šehovac (72). Obje žrtve su zaklane, a zatim je zapaljena njihova porodična kuća u kojoj su izgorjeli i leševi. zarobljeni su Dušan (Staniše) Šehovac (80), njegova žena Mila Šehovac (72), Zdravko (Đure) Šehovac (64), Tamara (Nenada) Šehovac (1), Vida (Vojina) Šehovac, Željka (Obrada) Šehovac (24) i Mile (Dušana) Šehovac (43). U zatvoru u Ploskićima proveli su dvadeset dana, i uz pomoć nekog Ploskića uspjeli pobjeći. Ranko Popović, Milan Jandrić, Ranko Kljajić i Vojo Kravljača teško su ranjeni. Nikola (Ostoje) Šehovac (81) sa ženom Nevenkom Šehovac, Spasoje (Nikole) Šehovac (63), Jela (Dušana) Šehovac (65), Desanka Šehovac i Mirjana (Mitra) Šehovac (58) iz sela Šljivaci zarobljeni su i, s još dvadesetak žena i djece iz susjednih sela, odvedeni u muslimanski zaselak Ploskići. Selo Šljivaci popuno je spaljeno.

Po oslobođenju navedenih zaselaka u julu 1993. pronađeni su leševi Ljubice Kravljače i njene kćeri.

U D. Presjenici opljačkano je a potom zapaljeno devet, u G. presjenici više od pedeset kuća. Zarobljene civile iz zazvora u Ploskićima ubrzo transportuju u Dejčiće i zatvaraju u zgradu osnovne škole, gdje kasnije dovode i Srbe zarobljene na prevoju Rogoj. Broj zarobljenika popeo se na petnaestak muškaraca razne starosne dobi, i pedeset i sedam žena s djecom.

Prema izjavama svjedoka najtežoj torturi u Dejčićima podvrgnuti su, između ostalih, ratni zarobljenici Nenad Klepić, Radenko Vlaški i Mlađen Ivanović.

Filter 2019