Wed. Sep 30, 2020
ћирилица /латиница

ШЕРАНИЋ: Нема још потребе за рестриктивним мјерама у Српској; Дјелује се локално

Извор: РТРС

Републику Српску у овом тренутку карактерише неповољна епидемиолошка ситуација будући да је данас потврђен највећи број случајева заразе вирусом корона, изјавио је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Шеранић је подсјетио да су данас потрвђена 103 нова случаја, највише на истоку, у Бијељини и Вишеграду, те указао на потребу да се поштују мјере донесене да би се спријечило ширење вируса.

За очекивати је да се појаве жаришта вируса корона, јер је тако било и до сада – рекао је Шеранић за РТРС.

Он је указао да локалне заједнице треба да преузму одговорност, а да на располагању имају Институт за јавно здравље.

Требиње, које се суочило са повећаним приликом пацијената заражених вирусом корона, има капацитет да одговори на ситуацију, напоменуо је Шеранић и у том контексту истакао да се у збрињавање укључила и Универзитетска болница у Фочи.

Шеранић је истакао да нема потребе за рестриктивним мјерама у цијелој Републици Српској.

Локалне заједнице су те које ће дјеловати. Мјере ће се уводити у оним општинама и градовима гдје се појављује жариште – рекао је Шеранић. 

Он је нагласио да ће бити изазова у предстојећем периоду и да треба паралелно организовати здравствену заштиту.

Припремамо се за суочавање са вирусом, али и са сезонским грипом. Припремамо ковид болницу на локацији старе хирургије, размишљамо о капацитетима болница у Бијељини и Источном Сарајево, радимо организацију тестирања и набавке вакцина против грипа – рекао је Шеранић. 

Filter 2019