Thu. Sep 24, 2020
ћирилица /latinica

MIROSLAV LUČIĆ: Nećemo dozvoliti urušavanje našeg Univerziteta

Izvor: Grad Istočno Sarajevo

Protivimo se svakom pokušaju urušavanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu i težnjama da se studijski programi, koji su već licencirani na našem univerzitetu,  stave pod okrilje Univerziteta u Banjoj Luci i presele u Trebinje“, rekao je predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, reagujući na vijest da će sjedište studijskog programa Mediteranska poljoprivreda biti u Trebinju, te da će taj studijski program biti stavljen u okvire Univerziteta u Banjoj Luci.

Lučić kaže da je i u prethodnom periodu bilo pokušaja da se pojedini fakulteti i studijski programi izmjeste iz Istočnog Sarajeva, te da se tim pokušajima svaki put odupiralo. Lučić dodaje da je integrisani univerzitet najracionalniji oblik organizacije javnih visokoškolskih ustanova

“Ove pokušaje ocjenjujemo kao namjere disolucije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, jer u trenutku kada se borimo za veći broj upisanih studenata na našim fakultetima, dolazi ova inicijativa koja sigurno neće doprinijeti ni povećanju broja studenata, niti podizanju kvaliteta obrazovanja”, istakao je Lučić.

Lučić je naglasio da je tokom dana kontaktirao sa velikim brojem profesora i studenata koji su izrazili ogorčenje zbog ove inicijative.

“U dogovoru sa gradonačelnikom, ovih dana organizovaćemo hitan sastanak sa načelnicima svih gradskih opština i rektorom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na kojem ćemo tražiti odgovore na određena pitanja. Razumijemo nastojanja pojedinih lokalnih zajednica, poput Trebinja, da sebi obezbijede dodatne razvojne šanse, ali nećemo dozvoliti da te aktivnosti idu na štetu našeg grada,  Univerziteta u Istočnom Sarajevu, naših studenata i naših građana”, kategoričan je Lučić.

Na sastanku rektora Univerziteta u Banjoj Luci Radoslava Gajanina, rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milana Kulića i gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, koji je juče održan u Istočnom Sarajevu, odlučeno je da Univerzitet u Banjoj Luci pokrene postupak licenciranja studijskog programa Mediteranska poljoprivreda.

Kako je navedeno tokom sastanka, sjedište studijskog programa Mediteranska poljoprivreda biće u Trebinju, a djelovaće pri Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Ovaj studijski program je, kako smo informisani, već dobio licencu na Poljoprivrednom fakultetu u Istočnom Sarajevu. Podsjećamo da u Trebinju već funkcionišu Akademija likovnih umjetnosti i Fakultet za proizvodnju i menadžment koji djeluju u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu .

Filter 2019