Tue. Sep 29, 2020
ћирилица /latinica

JUGOVIĆ-KOŠARAC: Razvoj turizma i proizvodnje mlijeka, zaštita drvoprerađivača

Autor: FILTER/ V.Č/ M.K.

Podrška razvoju turističkih potencijala opštine Pale i dodatna ulaganja u oblast privrede, dio su tema o kojima su razgovarali Boško Jugović, načelnik opštine Pale i Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

„Razgovarali smo o najkrupnijim projektima koji mogu da se realizuju, o saradnji sa USAID-om, saradnji u oblasti turizma, drvne prerade i svega što doprinosi razvoju lokalne zajednice“, rekao je Jugović nakon sastanka.

Pale su prepoznatljive po jasnom planu razvoja, prvenstveno u oblasti turizma. Upravo zbog toga biće značajna podrška međunarodnih organizacija koje planiraju ulaganja u oblast turizma, istakao je Košarac.

Dodao je da je obavijestio Jugovića da će u naredne četiri godine oko 20 miliona maraka biti distribuirano za razvoj turizma u BiH. Zato su, kaže, potrebni adekvatni projekti kako bi se izvršilo apliciranje kod međunarodnih institucija.

„Pale, osim OC Jahorina, imaju mnoge destinacije koje žele da razvijaju. Kao što su prepoznatljivo univerzitetsko mjesto, da postanu veoma važna turistička destinacija na mapi RS, BiH i regiona“, naveo je Košarac.

Za Pale je značajan i razvoj proizvodnje mlijeka. Evropska unija će u narednim godinama, posredstvom UNDP granta, distribuirati 34 miliona maraka podrške proizvođačima mlijeka. I za ova sredstva će biti interesa kod lokalnog stanovništva, složili su se sagovornici.
Važna tema za domaću privredu je i zaštita drvoprerađivača.

„Zaštita podrazumijeva mogućnost da 70 hiljada m3, koliko je etat u opštini Pale, ostane paljanskim drvoprerađivačima. Razgovarali smo i o mjeri koja možda za neke međunarodne krugove nije popularna, ali je neophodna kako bismo sačuvali domaću proizvodnju. To su mjere ograničenja izvoza oblovine iz BiH, s ciljem da što više primarne proizvodnje ostane ovdje “, rekao je Košarac.

Filter 2019