Wed. Sep 23, 2020
ћирилица /латиница

ЈУГОВИЋ-КОШАРАЦ: Развој туризма и производње млијека, заштита дрвопрерађивача

Аутор: ФИЛТЕР/ В.Ч/ М.К.

Подршка развоју туристичких потенцијала општине Пале и додатна улагања у област привреде, дио су тема о којима су разговарали Бошко Југовић, начелник општине Пале и Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

„Разговарали смо о најкрупнијим пројектима који могу да се реализују, о сарадњи са УСАИД-ом, сарадњи у области туризма, дрвне прераде и свега што доприноси развоју локалне заједнице“, рекао је Југовић након састанка.

Пале су препознатљиве по јасном плану развоја, првенствено у области туризма. Управо због тога биће значајна подршка међународних организација које планирају улагања у област туризма, истакао је Кошарац.

Додао је да је обавијестио Југовића да ће у наредне четири године око 20 милиона марака бити дистрибуирано за развој туризма у БиХ. Зато су, каже, потребни адекватни пројекти како би се извршило аплицирање код међународних институција.

„Пале, осим ОЦ Јахорина, имају многе дестинације које желе да развијају. Kао што су препознатљиво универзитетско мјесто, да постану веома важна туристичка дестинација на мапи РС, БиХ и региона“, навео је Кошарац.

За Пале је значајан и развој производње млијека. Европска унија ће у наредним годинама, посредством УНДП гранта, дистрибуирати 34 милиона марака подршке произвођачима млијека. И за ова средства ће бити интереса код локалног становништва, сложили су се саговорници.
Важна тема за домаћу привреду је и заштита дрвопрерађивача.

„Заштита подразумијева могућност да 70 хиљада м3, колико је етат у општини Пале, остане паљанским дрвопрерађивачима. Разговарали смо и о мјери која можда за неке међународне кругове није популарна, али је неопходна како бисмо сачували домаћу производњу. То су мјере ограничења извоза обловине из БиХ, с циљем да што више примарне производње остане овдје “, рекао је Кошарац.

Filter 2019